Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Matkailusta euroja ja työpaikkoja aluetalouteen

Uutisarkisto

Matkailusta euroja ja työpaikkoja aluetalouteen

14.12.2015 9.00

Kajaanin ammattikorkeakoulussa on valmistunut kolmiosainen CoReFor-tutkimushanke (Cooperation, Regional Economy, Forecasting), jossa selvitettiin uudella menetelmällä matkailun aluetaloudellisia vaikutuksia Kuusamossa, Sotkamossa, Pudasjärvellä ja Oulussa. Hankkeessa esiteltiin matkailun aluetaloudellisten vaikutusten seurantajärjestelmä sekä luotiin matkailun kehittämishankkeiden ja investointien ennuste- ja arviointimalli. Tutkimuksessa selvitettiin myös yhteistyön laajuutta ja syvyyttä Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntien matkailutoimijoiden välillä.

Vähittäiskauppa suuri hyötyjä matkailun ydintoimialojen ohella

Matkailun ydintoimialat, majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä virkistys- ja muut palvelut, saavat kumpikin välittömästä matkailutulosta Kuusamossa, Sotkamossa ja Pudasjärvellä noin kolmanneksen, mutta yhtä suuri osuus kohdistuu myös vähittäiskauppaan. Välitön matkailutyöllisyys suuntautuu ennen muuta henkilökohtaista palvelua vaativille toimialoille, kuten majoitus- ja ravitsemistoimintaan sekä virkistys- ja muihin palveluihin. Oulussa välitön matkailutulo ja välitön matkailutyöllisyys ohjautuvat pitkälti majoitus- ja ravitsemistoimintaan sekä vähittäiskauppaan. Matkailun taloudellisista vaikutuksista on selitetty tarkemmin liitteessä 1.

Ylimaakunnallista matkailuyhteistyön suurin potentiaali kansainvälisessä matkailussa

CoReFor - hankkeessa tutkittiin myös yritysten ja julkisten kehittämisorganisaatioiden näkemyksiä ylimaakunnallisesta matkailuyhteistyöstä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Yhteistyötä on jonkin verran, mutta yksityisen ja julkisen sektorin matkailutoimijat näkivät, että yhteistyötä tarvitaan kansainvälisillä markkinoilla. Matkailun yhteistyötutkimuksen tuloksia on liitteessä 2

Lisätietoja:
Kajaanin ammattikorkeakoulu
Mikko Keränen, osaamisaluevastaava
p. 044 71 01 620, mikko.keranen(at)kamk.fi

Hankkeen päätösseminaari järjestetään Kajaanin ammattikorkeakoululla 14.12.2015 klo 13.00, jolloin julkistetaan tulokset.

Tiedostot