Opintotuki

Ammattikorkeakouluopiskelijalla on mahdollisuus hakea opintotukea. Opintotukea voidaan myöntää ammattikorkeakouluun hyväksytylle, päätoimisesti opiskelevalle ja taloudellisen tuen tarpeessa olevalle opiskelijalle. Opintotuki käsittää kaksi vaihtoehtoista tukijärjestelmää: opintotuki ja aikuiskoulutustuki. Opintotuen myöntämisestä ja maksamisesta vastaa Kela. Aikuiskoulutustuen myöntää Työllisyysrahasto.

Tarkempaa tietoa opintotuesta: www.kela.fi ja opintotukiesitteistä sekä Kelan toimistoista. Myös opintotoimisto auttaa opintotukiasioissa.

 

Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden opintotukipäätökset tehdään Kelan Itäisessä opintotukiryhmässä (entinen Opintotukikeskus). Opiskelijoita palvelevat Kelan yhteyskeskus ja kaikki Kelan toimistot.

 • Kajaanin toimisto: Pohjolankatu 28, avoinna ma - pe klo 9.00 - 16.00
 • opiskelijoiden valtakunnallinen palvelunumero 020 692 209 on käytössä ma - pe klo 9.00 - 16.00
 • muiden Kelan toimistojen osoitteet ja aukioloajat löytyvät osoitteesta http://www.kela.fi/palvelupisteen-haku   

Sähköinen asiointi

Kelan sähköiset asiointipalvelut ovat osoitteessa www.kela.fi/asiointi. Palveluun voi kirjautua kaikkien Suomessa toimivien pankkien verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Asiointipalvelussa voit:

 • hakea opintotukea (kun aloitat opinnot tai et ole vielä saanut opintotukea)
 • tarkistaa, mille ajalle opintotuki on myönnetty ja paljonko tukea maksetaan
 • katsoa, montako tukikuukautta olet kaikkiaan käyttänyt ja montako on vielä käytettävissä sekä tarkistaa vuositulorajasi
 • palauttaa, perua tai lakkauttaa opintotukesi
 • tehdä olosuhdemuutoksen.

 

Omat opintotukitietosi - Tiedot ajan tasalle

Muistathan ilmoittaa Kelalle aina kun elämäntilanteesi muuttuu opintotuen kannalta ratkaisevasti. Esimerkiksi jos

 • opintosi keskeytyvät tai opintosi eivät enää ole päätoimisia 
 • perhesuhteesi muuttuvat tai 
 • alat saada etuutta, joka estää opintotuen myöntämisen.

Muista ilmoittaa erikseen yleiseen asumistukeen vaikuttavista muutoksista kuten muutoksista tuloissa, asumismenoissa tai ruokakunnassa. Kun ilmoitat opintotukeen vaikuttavista muutoksista jo etukäteen, tuki voidaan maksaa oikeansuuruisena. Opintotuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta lähtien.

HUOM! MUISTATHAN ILMOITTAA MYÖS OPINTOTOIMISTOON YHTEYSTIETOJESI MUUTOKSISTA (osoite ja puhelinnumero)!

 

Kesäajan opintotuki

Voit saada opintotukea kesäajalle, jos suoritat kesäaikana tutkintoosi kuuluvia opintoja päätoimisesti. Kesäajaksi lasketaan kesä-, heinä- ja elokuu. Voit saada opintotukea opintojen, harjoittelun ja opinnäytetyön tekemiseen. Kesäajan opintotuki kannattaa hakea hyvissä ajoin. Opintotuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen. Kesäopintoja tulee olla keskimäärin vähintään 5 opintopistettä haettua kesäopintokuukautta kohti.