Etusivu / fi / Hakijalle / Hakeminen / Opiskeluoikeuden palauttaminen

Jäikö tutkintosi viittä vaille valmiiksi?

Oletko opiskellut ammattikorkeakoulussa (KAMKissa tai jossain toisessa) Suomessa ja opintosi ovat jostain syystä jääneet kesken? Ei hätää voit hakea uudelleen opiskelijaksi KAMKiin ja suorittaa tutkintosi loppuun. Tältä sivulta löydät ohjeita erilaisiin tilanteisiin opiskeluoikeuden palauttamiseksi.

Unohditko ilmoittautua läsnä olevaksi tai oletko eronnut, mutta opiskeluaikaa on vielä jäljellä?

Jos olet laiminlyönyt ilmoittautumisen määräaikaan mennessä, olet menettänyt opiskeluoikeutesi etkä voi enää suorittaa opintoja muuta kuin avoimen ammattikorkeakoulun kautta. Voit anoa opiskeluoikeuden palauttamista, jos sinulla on opiskeluoikeutta vielä jäljellä. 

Hakeminen ja hakemuksen käsittelymaksu

Voit anoa opiskeluoikeuden palautusta alla olevalla sähköisellä lomakkeella ja jos et ole varma, että onko sinulla opiskeluoikeutta vielä jäljellä, niin ota yhteyttä opintotoimistoon. Opiskeluoikeus palautetaan pääsääntöisesti seuraavan lukukauden alusta lukien. 

Päätöstä tehtäessä harkitaan, onko opiskelijalla realistisia mahdollisuuksia suorittaa opintonsa loppuun jäljellä olevana opiskeluoikeusaikana. Joten hakemuksen liitteeksi tulee toimittaa suunnitelma opintojen saattamiseksi loppuun.

Ennen hakemuksen käsittelyä sinun tulee maksaa KAMKin verkkokauppaan käsittelystä perittävä 50 euron maksu (A1440/2014 § 3). Verkkokauppa löytyy KAMKin internetin pääsivulta (valitse tuote Opiskeluoikeuden palauttaminen).

Lukuvuosimaksuvelvollisten opiskelijoiden ohjeistus löytyy KAMKin englanninkieliseltä sivustolta.

Opiskelija voi hakea oikaisua uudelleen myönnettävää opiskeluoikeutta koskevaan päätökseen Kajaanin ammattikorkeakoulun hallitukselta 14 päivän kuluttua päätöksen tiedoksiannosta.

Hakemuslomake opiskeluoikeuden palauttamiseksi

 
Päättyikö opiskeluaikasi ja haluat saattaa opintosi päätökseen?

Jos et ole suorittanut opintojasi loppuun opiskeluoikeusaikana tai lisäajalla, voit hakea opiskeluoikeuden palautusta samaan tai vastaavaan koulutukseen, jossa olet opiskellut. Opiskeluoikeuden palautuksen saanut opiskelija ei voi ilmoittautua poissaolevaksi, vaan on läsnäoleva koko opiskeluoikeusajan.

Määräaikaista opiskeluoikeuden palautusta voit hakea:
- Jos olet aloittanut opinnot 1.8.2015 tai sen jälkeen ja et ole saanut tutkintoa valmiiksi, 
- Jos tutkinnostasi puuttuu n. 1 lukuvuoden opinnot 60 op (YAMK tutkinnosta tekemättä noin 30 op)
- Jos tutkinnosta puuttuu opintoja enemmän kuin 60 op, voit ensin suorittaa opintoja avoimen amk:n kautta  ja hakea sen jälkeen opiskeluoikeuden palauttamista, kun opintopisteitä on riittävästi. Tutustu avoimen amk:n tarjontaan.


Opiskeluoikeuden määräaikaiselle palauttamiselle on jatkuva haku, joten voit hakea sitä riippumatta siitä, onko korkeakoulujen varsinainen yhteishaku käynnissä vai ei. 
Opiskeluoikeutta myönnetään maksimissaan 2 lukukaudelle (1 vuosi) ja pääsääntöisesti opiskeluoikeus myönnetään seuraavan alkavan lukukauden alusta alkaen.

Hakeminen ja hakemuksen käsittelymaksu

Määräaikaista opiskeluoikeutta haetaan erillisellä lomakkeella. Ennen kuin jätät hakemuksen, sinun kannattaa olla yhteydessä koulutusalasi opinto-ohjaajaan. Hänen kanssaan käyt alustavan keskustelun tilanteestasi. Jos keskustelun tuloksena todetaan, että sinun kannattaa hakea erillistä opinto-oikeutta, täytä hakemus ja toimita se liitteineen ammattikorkeakoulun opintotoimistoon.

Liitteeksi tarvitset ajantasaisen opintosuoritusrekisteriotteen, todistuksen eroajankohdasta sekä sinun tulee maksaa KAMKin verkkokauppaan hakemuksen käsittelystä perittävä 50 euron maksu (A1440/2014 § 3). Verkkokauppa löytyy KAMKin internetin pääsivulta (valitse tuote Erillinen opiskeluoikeus).
Opiskelija voi hakea oikaisua opiskeluoikeutta koskevaan päätökseen Kajaanin ammattikorkeakoulun hallitukselta 14 päivän kuluttua päätöksen tiedoksiannosta.

Määräaikaisen opiskeluoikeuden hakemuslomake

Oletko opiskellut toisessa ammattikorkeakoulussa tai olet ollut KAMK opiskelija, jonka opiskeluoikeus on päättynyt ennen 1.8.2015?

Toisessa suomalaisessa ammattikorkeakoulussa tutkintokoulutuksessa ollut opiskelija tai Kajaanin ammattikorkeakoulun opiskelija, joka on eronnut tai menettänyt opiskeluoikeutensa ilmoittautumisen laiminlyönnin tai muun syyn vuoksi ennen 1.8.2015, voi hakea erillishaussa opiskeluoikeutta Kajaanin ammattikorkeakouluun opintojen loppuun saattamiseksi opintopolku -palvelun kautta.  Erillishaut ovat avoinna vuosittain toukokuun sekä marraskuun alussa. Lisätietoja erillishausta saa KAMK hakijapalveluista sähköposti hakijapalvelut@kamk.fi

Lue lisää opintopolku.fi -sivustolta.

Ota yhteyttä ja kysy lisää
Kajaanin ammattikorkeakoulun opinto-ohjaajat :
Matkailu/ restonomit ja liikunta/ liikunnanohjaaja: Vainikka Teija, puh. 044 7101 019
Liiketalous/ tradenomit: Jormakka Raija, puh. 044 7101 278
Tekniikka/ insinöörit: Kurtelius Jari, puh. 044 7101 345
Tietojenkäsittely/tradenomit: Heikkinen Leena, puh. 044 7157 031
Sairaan- ja terveydenhoitajat: Sievänen Riitta, puh. 044 7101 262

Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@kamk.fi


Lisätietoja myös:
Maarit Merimaa-Piirainen, puh 044 7101 618
opintoasiainpäällikkö