Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Kaksi uutta AMK-koulutusohjelmaa Raaheen

Kaksi uutta AMK-koulutusohjelmaa Raaheen

10.12.2019 17.00

Koulutuskeskus Brahen, paikallisten yritysten ja Kajaanin ammattikorkeakoulun yhteistyö on poikinut Raaheen uusia korkeakoulutusmahdollisuuksia. Lukiosta ja ammattiopistosta valmistuneille opiskelijoille suunnatut korkeakouluopinnot  alkavat päiväopetuksena syksyllä 2020.
Raahessa keskusteltiin tiistaina 4.12.2019 päivänpolttavista aiheista, kuten tekoäly, koneoppiminen ja peliteknologia. Paikalle kokoontuivat muun muassa ResComi Oy:n toimitusjohtaja Raimo Seikkala, Alten Finlandia edustava Kari Myöhänen, sekä KAMK:n rehtori Matti Sarén ja koulutusjohtaja Jari Kähkönen. Tapaaminen on osa raahelaisten yritysten valmistautumista IT-alan koulutuksiin ja niiden sisältöjen hiomiseen yritysten tarpeiden suuntaan.

Korkeakoulutason koulutusta on jo toteutettu Raahessa jo kone- ja rakennustekniikan alalla monimuoto-opetuksena yhteistyössä Koulutuskeskus Brahen kanssa. Siinä missä jo olemassa olevat opintopolut ovat suunnattuja työssäkäyville aikuisopiskelijoille, ovat uudet päiväopintoina toteutettavat IT- ja konetekniikan koulutusohjelmat suunnattu lähinnä lukiosta ja ammattiopistosta valmistuville uusille opiskelijoille.
- Nelivuotinen konetekniikan insinöörin tutkinto sekä 3,5 vuotta kestävä tietojenkäsittelyn tradenomin tutkinto avaavat alueelle mielenkiintoisen polun korkeakouluopintoihin, Jari Kähkönen kertoo.
- Koulutuksen toteuttamisella paikallisesti pyrimme tarjoamaan koulutusta ja varmistamaan tuoreen osaamisen pysymisen Raahessa, Matti Sarén toteaa. - KAMKin tavoitteena yhteistyössä on pitää alue elinvoimaisena osaamisella.
Raimo Seikkalan mukaan tarve koulutusmahdollisuuksien lisäämiselle paikallisesti on selkeä:
- Kauppakamariosaston tekemän kyselyn mukaan Raahen seudulla tarvitaan IT-alalle 83 uutta korkeakoulutettua osaajaa seuraavan kolmen vuoden aikana. Vastaavasti konepuolella osaajien tarve nousee 110:n, rakennuspuolella päästään samoihin lukemiin.
- Tällä hetkellä alan yritysten suurimmat haasteet ovat rekrytoinnin puolella, miten löytää ja palkata tuoreinta osaamista edustavaa työvoimaa yrityksiin, sekä saada nuoret oppimaan uralle, Kari Myöhänen pohtii.

Koulutusmahdollisuudet tarjoavat ainutkertaisen tilaisuuden yhteistyöhön yritysten ja ammattikorkeakoulun välille. Erilaiset toimeksiannot yrityksiltä, harjoittelupaikat, kesätyöt, projektitehtävät ja opinnäytetyöt lisäävät opiskelijoiden mahdollisuuksia integroitua alueen työelämään. Yritysten tarjoamiin työmahdollisuuksiin nopeasti kehittyvällä kuuluu muun muassa yritysten tuotantoprosessien ja liiketoiminnan digitalisointi. Myös pelialalle opintopolku tarjoaa koulutusmahdollisuuksia.

KAMK on tuoreimpien opetus- ja kulttuuriministeriön  mittareiden mukaan osoittautunut Suomen parhaaksi ammattikorkeakouluksi. Mittareina tutkimuksessa on käytetty muun muassa tavoiteajassa valmistuneiden opiskelijoiden määrää, sekä innovaatiorahoitusta tarjoavien yritysten osuutta. Yhteisten päämäärien ollessa selkeät, hankkeet mahdollistavat myös kilpailevien yritysten yhteistyön yhdessä ammattikorkeakoulun kanssa toteutettujen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeiden myötä.
Raahen kaupunginvaltuusto on sitoutunut  hankkeeseen myöntämällä yhteensä 1,5 miljoonan euron määrärahan vuosille 2020 - 2025.

Teksti ja kuvat: Anna Paldanius