Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Aina voi valita uudelleen - täsmäkoulutuksella työelämään

Aina voi valita uudelleen - täsmäkoulutuksella työelämään

10.5.2023 16.00

”Pitäisiköhän hankkiutua uudelle alalle”, mietiskeli Jutta Ahonen kesällä keittiönpöytänsä ääressä. Pätkätyöt olivat loppuneet ja uutta pätkää oli vain tulossa. Pohjoisen kaupungin tarjoamat työllistymismahdollisuudet olivat varsin rajallisia. Silmiin sattui ilmoitus talous- ja henkilöstöhallinnon alalle pätevöittävästä RekryKoulutuksesta, johon haettiin osallistujia.  

Talous- ja henkilöstöhallinnon alan asiantuntijoista on viime vuosien aikana ollut pulaa. Alalle povattiin notkahdusta työllistävänä alana, sillä ajateltiin, että robotiikka vähentää osaajien kysyntää. Ennuste oli liioiteltu, mutta muun muassa tämän väärän tulkinnan vuoksi opiskelijat ryhtyivät hankkiutumaan alalle aiempaa varovaisemmin. Tästä huolimatta työllistymisnäkymät ovat erinomaiset ja osaamista arvostetaan laajalti.  

Myös Taloushallintoliitto kampanjoi uutterasti, jotta ala koettaisiin jälleen vetovoimaisena ja opintojen pariin hankkiuduttaisiin hanakammin. ”Jutta oli yksi niistä kymmenestä hakijasta, jotka pääsivät tähän puolen vuoden mittaiseen koulutukseen”, kertoo Monetra Oulu Oy:n toimitusjohtaja Jussi Kauppi. Hakijoita oli yhteensä 47, joten RekryKoulutus kiinnosti laajalti. ”Tämä on nopea tapa paikata osaajapulaa ja samalla tarjota uusia tuulia niitä kaipaaville”, Kauppi luonnehtii.  


Täsmäkoulutuksella työelämään  

RekryKoulutus järjestettiin TE-palveluiden, ELY-keskuksen, Kajaanin Ammattikorkeakoulun (KAMK), Monetra Oulun sekä Natupoliksen yhteistyönä. Jokaisella yhteistyökumppanilla oli oma selkeä roolinsa – KAMK vastasi opetuksesta ja Monetra toi kytköksen työelämään. “Koulutus oli järkevästi rakennettu: KAMK:in puolelta tuleva koulutus antoi hyvän pohjan talous- ja henkilöstöhallinnon perusteiden ymmärtämiseen, Monetran koulutuspäivissä tutustuttiin konkreettisemmin itse työhön ja työssä käytettäviin järjestelmiin”, Jutta luonnehtii. 

KAMK, kuten muutkin korkeakoulut mielletään usein pitkien tutkintojen järjestäjätahoiksi, mutta avoimet opinnot sekä erikoistumis- ja työvoimapoliittiset koulutukset ovat tärkeä osa nykypäivän opintotarjontaa. Juttaa jännitti hieman etukäteen ajatus verkko-opinnoista ja etätöistä, mutta jo opiskellessaan hän huomasi sen olevan oikeastaan aika mukavaa ja arkeensa sopivaa. 

“Järjestämme vuosittain useita erilaisia koulutuksia. Tämä Monetran kanssa toteutettu yhteistyö on erinomainen osoitus siitä kuinka tällaiset täsmäkoulutukset ovat usein käänteentekeviä niihin osallistuville henkilöille. Koulutuksiin sitoudutaan hyvin ja ne koetaan motivoiviksi. On hyvin tavallista, että koulutuksen järjestyy myös pysyvä työpaikka”, toteaa KAMKin koulutus- ja tutkimuspäällikkö Sini Sarén. 

Koulutus alkoi syyskuussa 2022 ja päättyi tammikuussa 2023.  Koulutus järjestettiin 5 lähiopetuspäivää lukuun ottamatta etänä ja koulutuksen aikana osallistujat saivat perustiedot ja -taidot talous- ja henkilöstöhallinnon tehtäviin Monetralle.  

Jo helmikuun alussa uudet työntekijät pääsivät tositoimiin. ”Puolet sijoittuivat taloushallinnon ja puolet henkilöstöhallinnon tehtäviin. Talon sisällä on jatkossa mahdollista myös vaihtaa työtehtäviä”, Monetra Oulu Oy:n Jussi Kauppi kertoo. Fyysisesti osa asiantuntijoista sijoittuu piakkoin perustettavaan Kuusamon toimipisteeseen. ”Tämä on ala, jossa myös etätyöskentely onnistuu. Työntekijän ei ole välttämätöntä muuttaa tietylle paikkakunnalle, vaan hän voi pysyä omalla kotipaikkakunnallaan ja työskennellä sieltä käsin”, Jussi Kauppi mainitsee.  

Jutalle koulutus toi selkeän tulevaisuudenkuvan. ”Tämä oli loistava tilaisuus lähteä tekemään ihan uusia juttuja ja voin lämpimästi suositella RekryKoulutusta kaikille, elämäntilanteesta ja taustoista riippumatta”, hän iloitsee. ”Koko ryhmä hitsautui hienosti yhteen, valmistuimme ja työllistyimme!” 

 

Lisätietoja:

Koulutus- ja tutkimuspäällikkö
Sini Sarén
sini.saren@kamk.fi