Etusivu / fi / Opiskelijalle / Kansainvälisyys / Opiskelijavaihto

Opiskelijavaihto ulkomaille

Seikkailunhalu, uteliaisuus, maailmankuvan avartaminen, kielitaidon kohentaminen - olkoon syy mikä tahansa, ulkomaille lähteminen kannattaa. Vaihdon aikana tutustut uuteen kulttuuriin, opit kieltä ja saat uusia kontakteja, joista voi olla hyötyä valmistumisen jälkeen. Vaihto kehittää myös ammatillista osaamistasi ja valmiuksiasi toimia kansainvälistyvässä työelämässä.

Ulkomailla opiskelu on osa kotimaista tutkintoasi, joten ajallisesti sen ei pitäisi pitkittää opiskeluaikaasi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kunkin opiskelijan kanssa sovitaan ulkomailla suoritettavista opinnoista (Learning Agreement) ja niiden hyväksilukemisesta ennen vaihtoon lähtemistä. 

Minne voi lähteä?

Opiskelijavaihtoon osallistuminen KAMK:n yhteistyökorkeakoulua käyttäen on sinulle helpoin, taloudellisin ja tehokkain vaihtoehto. KAMK:n yhteistyökorkeakoulujen kanssa on sovittu, että ne eivät peri sinulta lukukausimaksuja ja että ne auttavat sinua vaihtoon liittyvissä asioissa. Jokaisella koulutuksella on omat yhteistyökorkeakoulunsa. Voit myös käyttää jonkin muun korkeakoulun tarjoamaa vaihtomahdollisuutta tai etsiä opiskelupaikan itse.

North2north -opiskelijavaihto

KAMK on jäsenenä Arktisessa yliopistossa (University of Arctic), jonka opiskelijavaihto-ohjelma on nimeltään north2north (n2n). Voit hakea vaihtoon n2n-yhteistyökorkeakouluihin, joita on Kanadassa, Islannissa, Norjassa, Ruotsissa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa. Vuosittain KAMK:lla on
1 - 3 opiskelijavaihtopaikkaa n2n-ohjelmassa. Hakuohjeet (hakuaika vkot 2 - 4 vuosittain) ja valintakriteerit n2n-vaihtoon löydät Matkaoppaasta maailmalle kohdasta vaihtoon hakeminen. 
Lisätietoa n2n-ohjelmasta.

Kuka ja milloin voi lähteä?

Kaikilla KAMK:n opiskelijoilla on mahdollisuus hakea opiskelemaan ulkomaille. Opiskelijavaihtoon voit osallistua aikaisintaan toisena opiskeluvuonna. Opiskelijavaihdossa noudatetaan vastaanottavan korkeakoulun lukukausien alkamis- ja loppumisaikoja ja vaihdon pituus on yksi tai kaksi lukukautta tai koko lukuvuosi. Yleensä lukukauden kesto on 4 - 6 kuukautta.

Vaihto-opiskelijoita valittaessa tarkastellaan, ovatko opiskelijan opinnot edenneet opintosuunnitelman mukaisesti, pystyykö opiskelija sopeutumaan uuteen kulttuuriin ja selviytymään opinnoista vieralla kielellä.

Minkälaista rahoitusta vaihtoon voi saada?

Voit saada opintotukea ulkomailla opiskelun ajaksi, mikäli olet oikeutettu Kelan opintotukiin Suomessa. Mikäli opintojen rahoittaja on muu kuin Kela, rahoitus vaihdon ajalle on varmistettava rahoituksen myöntäjältä. Lisäksi voit hakea vaihtoon apurahaa KAMK:lta. KAMK:n sähköinen apurahan hakulomake löytyy intranetistä opiskelijoiden lomakkeista. Myönnettävät apurahamäärät vaihtelevat maan ja vaihdon keston mukaan. Myös monet säätiöt ja rahastot jakavat apurahoja ulkomailla suoritettaviin opintohin.

Lue lisää rahoituksesta Matkaoppaasta maailmalle.  

Miten ja milloin vaihtoon haetaan?

Opiskelijavaihtoon haetaan sähköisellä hakulomakkeella hakuajan puitteissa. Hakuajat ovat vuosittain tammi - helmikuu ja syyskuu. North2north-opiskelijavaihdossa hakuaika on viikoilla 2- 4. Lisätietoa järjestettävistä infotilaisuuksista ja hakemisesta löydät intranetistä kohdasta opiskelijoille, opiskelu ja harjoittelu ulkomailla sekä Matkaoppaasta maailmalle.

 

Capture2.PNG

Sähköisen apurahan hakulomakkeen löydät intranetistä >  opiskelijoiden lomakkeet > sopimus apurahan myöntämiseksi ulkomailla opiskeluun tai harjoitteluun.

 

ERasmus.png

Varaudu, että näissä on yleensä järjestelymaksu. 
Jos haet vaihtoon näihin kohteisiin, muista täyttää myös KAMK:n sähköinen hakulomake KV-vaihtoon.