Etusivu / fi / Opiskelijalle / Kansainvälisyys / Harjoittelijavaihto

Harjoittelijavaihto ulkomaille

Mahdollisuus harjoittelun suorittamiseen ulkomailla kannattaa hyödyntää opiskeluaikana. Tulevaa työuraasi ajatellen työkokemus ulkomailta on merkittävä etu työmarkkinoilla, työnantajille se osoittaa kykyäsi ottaa riskejä ja selviytyä erilaisissa ympäristöissä. 

Harjoittelijavaihdon edellytykset

Ulkomailla suoritettavaa harjoittelua koskevat samat säännöt kuin kotimaassa tapahtuvaa harjoitteluakin. Yleensä opiskelijat suorittavat ulkomailla joko 3 kk tai tai 5 kk mittaisen harjoittelun. Koska harjoittelu ulkomailla on osa tutkintoa, voit saada vaihtoajallesi ulkomaan opintotukea sekä hakea apurahaa KAMKlta. Apurahan saamisen edellytys on, että vaihdon pituus on vähintään on 2 kk.

Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus
Ennen ulkomaiseen harjoitteluun lähtemistä sinun on suoritettava vähintään kaksi käytännön harjoittelujaksoa kotimaassa. Ulkomailla suoritettavan harjoittelun pituus on yleensä 3 kk.

Harjoittelupaikan hakeminen

Kansainvälisessä harjoittelussa on jatkuva hakuaika muilla aloilla paitsi sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutuksessa. Ulkomaan harjoittelun suunnitteleminen tulee kuitenkin aloittaa hyvissä ajoin, vähintään puolta vuotta ennen toivottua harjoitteluajankohtaa. Mieti, mitä haluat harjoittelussasi tehdä ja oppia, missä haluat harjoittelun suorittaa ja miksi.

Opiskelijat etsivät harjoittelupaikkansa pääsääntöisesti itse. Paikkaa etsiessä kannattaa kysyä ammattikorkeakoulun kontakteista ja käyttää myös omat kontaktit hyödykseen. Laadi harjoittelupaikkahakemus ja ansioluettelo eli CV kohdemaan kielellä tai englanniksi. Myös some-kanavat kannattaa hyödyntää. KV-palveluista saat apua hakemusten laatimisessa ja käytännön asioissa.

Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutus

Sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajaopiskelijat saavat harjoittelupaikkansa pääsääntöisesti yhteistyökorkeakoulujen kautta. Harjoitteluvaihto ulkomailla kestää yleensä 3 kk. Vuosittain on kaksi hakuaikaa. Hakuaika seuraavan kevään vaihtoon on syyskuu. Seuraavan syksyn haku on helmikuussa. Hakeminen tapahtuu täyttämällä sähköinen hakulomake SoleMOVEssa. Hakuajan päätyttyä KV-koordinaattori ottaa yhteyttä kaikkiin hakijoihin, haastattelee hakijat sekä kertoo, kuinka hakuprosessi jatkuu.

Kun harjoittelupaikka ulkomailta on löytynyt

Seuraava toimintaohje on tarkoitettu kaikille muille KAMKin koulutuksille paitsi sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutukselle.

Harjoittelusopimus

 • Ota yhteys koulutuksesi KV-koordinaattoriin / vieraskielisissä koulutuksissa harjoittelukoordinaattoriin, hän hyväksyy harjoittelupaikan ja ohjeistaa, minkälaista harjoittelusopimusta käytät. Pääsääntönä on, että EU-alueella käytetään Erasmus+ -harjoittelusopimusta, muissa maissa yleistä harjoittelusopimusta

Vaihtohakemus

 • Täytä vaihtohakemus SoleMOVEssa
 • Liitä hakemukseen allekirjoitettu harjoittelusopimus, CV ja opintorekisteriote (Transcript of Records)

Apurahahakemus

 • Täytä sähköinen apurahahakemus intrasta kohdasta opiskelu/opetus > opiskelijoiden lomakkeet

 Olosuhdemuutosilmoitus

 • Opintotukea KV-harjoitteluun haetaan sähköisellä olosuhdemuutosilmoituksella. KAMK toimittaa olosuhdeilmoituksen vaatimat liitteet suoraan KELAlle

KAMK:n vakuutusturva vaihdon aikana

 • Koko harjoittelun ajalle on automaattisesti voimassa vapaaehtoinen ja lakisääteinen tapaturmavakuutus (kaikki maat), työharjoittelijavakuutus (voimassaoloalue on koko maailma poislukien USA ja Kanada) ja matkavakuutus 6 kk (kaikki maat). 
  Täältä löydät lisää tietoa KAMK:n vakuutusturvasta. Vakuutusdokumentit voit tulostaa intrasta opiskelu/opetus > opiskelu ja harjoittelu ulkomailla
 • Hanki myös eurooppalainen sairaanhoitokortti KELAsta. Huom! EU- ja ETA-maihin ja Sveitsiin töihin muuttavien (= palkallinen harjoittelu) kohdalla jo lyhyt oleskelu riittää siirtämään sinut työskentelymaasi sosiaaliturvan piiriin. EU-sääntöjen perusteella voit kuulua vain yhden valtion sosiaaliturvaan kerrallaan, ja yleensä tämä on se maa, jossa työskentelet.    

  Viisumi, oleskelulupa ja työlupa
 • Lupia ei tarvita EU-maihin (rekisteröinti kyseisessä maassa, jos vaihto on yli 3 kk), EU:n ulkopuolisiin maihin tarvitaan yleensä aina. Tarkista asia suurlähetystön sivuilta. 

Erasmus+ ja OLS-kielitesti

 • kielitesti on pakollinen kaikille Erasmus+ -vaihtoon lähteville: testi ennen vaihtoa, vapaaehtoinen kielikurssi, testi vaihdon jälkeen
 • saat linkin testiin sähköpostiisi, kun vaihtoon liittyvät paperiasiat on hoidettu      

  Ennen harjoittelusta paluuta

 • Pyydä työnantajaa täyttämään Feedback from Employers -lomake
 • Pyydä työnantajaa allekirjoittamaan viikkopäiväkirjasi
 • Pyydä työnantajalta työ- tai harjoittelutodistus tai Erasmus+ -vaihdossa Erasmus+ Traineeship Agreement -lomakkeen osio Traineeship Certificate 

Harjoittelusta palattuasi   

 • Laadi harjoitteluraportti oman koulutuksesi ohjeiden mukaisesti
 • Liitä harjoitteluraporttisi liitteeksi viikkopäiväkirja
 • Palauta kaikki harjoitteluun liittyvät lomakkeet ja työnantajapalaute harjoitteluasi koordinoivalle opettajalle
       

Loppuapurahan maksaminen

 • Tee SoleMOVE-vaihtoraportti ja EU Survey -raportti (Erasmus+ -harjoittelu) sekä OLS-kielitesti, mikäli ensimmäisen kielitestin tulos on alle C2  ja muut sinulle mahdollisesti annetut tehtävät. SoleMOVE-raporttiin liitetään harjoittelutodistus /Traineeship Certificate
 • Mikäli olet käyttänyt ASIO-hakemusta harjoitteluvaihtoon hakiessa, täytä raportti ASIOssa ja palauta harjoittelutodistus/Traineeship Certificate sähköpostitse KV-palveluihin

 

 

Capture2.PNG

Harjoittelusopimus, EU:n ulkopuoliset maat
Työpaikkahakemus
LinkedIn on kansainvälinen työnantajien käyttämä sosiaalisen median kanava osaajien etsintään. Voit hyöydyntää LinkedIniä myös harjoittelupaikkaa etsiessäsi. LindedIn:in megaoppaan voit ladata täältä.