My Career - Kati Huhtala

Moikka! 

Minä olen Kati, alumni vuosimallia 2021. Valmistuin Kajaanin ammattikorkeakoulusta joulukuussa 2021 matkailun restonomiksi. En aloittanut opintoja aivan heti lukiosta valmistuttuani, vaan pidin puolikkaan välivuoden, jonka jälkeen lähdin opiskelemaan matkailualan perustutkintoa Salon seudun ammattiopistossa. Tämän koulutuksen jälkeen tiesin, matkailualan olevan intohimoni, joten hain jatko-opiskelupaikkaa kolmesta eri ammattikorkeakoulusta, joista Kajaanin ammattikorkeakoulu erottui sen aktiviteetti- ja hyvinvointimatkailun suuntautumisvaihtoehdoillaan. Kajaani oli minulle entuudestaan tuntematon paikka ja ajatus sinne muuttamisesta tuntui kaukaiselta. Mutta voi vitsi, päivääkään en vaihtaisi.

Kati Huhtala.jpg

3,5 vuotta opintoja

Kolme ja puoli vuotta opintoja pitivät sisällään paljon teorian pänttäämistä, uuden oppimista sekä luokissa istumista, mutta sitäkin enemmän teorian soveltamista käytännössä. Kahdesta eri suuntautumisvaihtoehdosta valitsin omakseni aktiviteettimatkailun. Vuosien aikana ehdin mm. käymään opintoretkillä, pyöräilemään keskellä talvea Hossassa, tehdä ryhmätöitä ulkona, esittämään näytelmän luovuuden- ja heittäytymisen kurssilla, jakamaan soppatykistä keittoa Ruka Nordic -tapahtumassa, tarjoilemaan lohisämpylöitä sekä glögiä saksalaisella joulutorilla sekä lumikenkäilemään pitkin Kainuuta lukuisia kilometrejä.

Osana opintoja suoritettiin myös kolme eripituista harjoittelujaksoa. Valitsin omiksi harjoittelupaikoikseni Holiday Club Katinkullan, Kainuun Portin sekä Opiskelijakunta KAMOn. Kaksi ensimmäistä harjoittelupaikkaa vahvistivat omaa ajatustani siitä, etten halua työskennellä vastaanottovirkailijana, mutta vahvistivat ajatusta siitä, että asiakaspalvelu on se mitä haluan tehdä. Harjoittelu Opiskelijakunta KAMOlla taas vahvisti ajatustani siitä, että asiakaspalvelun lisäksi oma juttuni voisi olla markkinointi- ja viestintä.

Opiskelinhan minä myös osan opinnoista koronapandemian aikana, jolloin kaikki muuttui täysin. Yhtäkkiä opiskelijakaverit sekä opettajat tavattiinkin vain Teamsin välityksellä ja ryhmätöitä ei saanutkaan enää kokoontua tekemään kampukselle. Valmistujaisia juhlittiin myös etänä. Opinnot etäyhteyksin mahdollisti paljon, mutta verotti sitäkin enemmän. 

Projektit ja aktiivinen opiskelijakuntatoiminta opintojen rikastuttajana

Monet parhaimmista muistoistani liittyvät tapahtumiin ja projekteihin, joita saatiin yhdessä opiskelijakavereiden kanssa toteuttaa ja tehdä. Monet nykyisistä parhaista ystävistänikin ovat niitä, joiden kanssa väsättiin ryhmätöitä yömyöhään, suunniteltiin opiskelijoille tapahtumia, juonnettiin bingoa iltamissa tai istuttiin kampuksella iltaan saakka.

Koen, että aktiivisuus opiskelijakuntatoiminnassa antoi kokemusten ja ystävien lisäksi paljon sellaista osaamista, jota en koulun penkiltä olisi pystynyt saamaan. Toimin opintojeni aikana kahden vuoden ajan Opiskelijakunta KAMOn hallituksessa. Vastuu ja onnistuminen lisäsivät rohkeutta ja epäonnistumiset olivat turvallisia kokea. Kannustettiin yrittämään ja kehittämään. Toimin myös opiskelijatuutorina, jonka kautta pääsin vielä enemmän laajentamaan tuttavapiiriäni ylialaisesti.

Kati Huhtala 2.jpeg

Vastavalmistuneena restonomina töihin valtiolle

Valmistumisen jälkeen pidin pienen tauon, jonka aikana selvitin, että mitä haluan seuraavaksi tehdä. Selvää oli se, että haluan työskennellä matkailualalla tai asiakaspalvelussa, vaikka pandemia työtarjontaa vielä jonkin verran rajoittikin. Opintoja edeltäneet työpaikkani ovat painottuneet täysin myös asiakaspalvelun pariin.

Yllätyksekseni aloitinkin työt Valtorilla eli Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskuksella Kajaanissa, jossa edelleenkin työskentelen. Valtorilla toimenkuvaani kuuluu työskentely puhelunvälityksessä palveluasiantuntijana. Puheluja välitän päivästä riippuen noin 350–450 kappaletta. Pääsääntöisesti palvelen asiakkaita suomeksi, mutta jonkun verran pääsen käyttämään myös ruotsin ja englannin kieltä. Asiakkaat saattavat olla yhteydessä ympäri Suomen, mistä tahansa Hangon ja Nuorgamin väliltä. Maakuntien, kaupunkien ja pienempien kylienkin maanlaajuinen tunteminen auttaakin työssä todella paljon.

Parasta työssäni on se, että mahdollisuudet kehittyä ovat melkein rajattomat. Työ on pääsääntöisesti aina mukavaa ja monipuolista, sillä asiakaskohtaamisia tulee paljon. Välillä on tietysti raskaampia ja hektisiä päiviä, mutta silloin vierellä ovat tukena mahtavat työkaverit sekä yksikön esimiehet.

Asiakaspalvelu on kutsumustyö

Opintojen aikana muistan yhden opettajan todenneen, että asiakaspalvelu on kutsumustyö. Ajattelen, että tulevaisuuden matkailualan ammattilaisella pitää löytyä halu tehdä työtä. Häneltä tulee löytyä itsevarmuutta sekä sopeutumisen ja joustamisen taitoa, tälle välillä nopeastikin muuttuvalle alalle. Asiakaspalvelijalta odotetaan yhä enemmän yksilöllistä palvelua sekä valmiutta palvella ajankohdasta riippumatta. Asiakaspalvelijoita tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa.

Nyt alumnina haluan tuoda opiskelijoille ilmi sen, mitä toivon, että minulle olisi kerrottu heti opintojen alussa – opinnot matkailualalla tarjoaa mahdollisuudet mihin vain, mikäli itse uskallat tarttua tarjouksiin ja mennä rohkeasti uusia asioita kohti. Vain sinä olet useimmiten unelmiesi esteenä. Tärkeää on myös, että etenet siihen suuntaan opinnoissa mikä itsestä tuntuu hyvältä. Kannattaa kääntää ja katsoa kaikki kortit, sillä AMK-opintojen aikana on turvallista ja helppoa käydä tutustumassa ja kokeilemassa ja sitä kautta löytää ne omat mielenkiinnonkohteensa.

Opiskeluajoilta on jäänyt minulle iso repullinen mielettömiä tarinoita ja unohtumattomia muistoja! Voinkin vain lopuksi todeta olevani ylpeästi KAMKin kasvatti ja nykyinen alumni.

Kati Huhtala 3.JPG

Terkuin,
Kati Huhtala

Palveluasiantuntia, Valtori – Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus
Restonomi AMK 2021 – AMA18S