my career - Saara Lämsä

Aktiviteettimatkailun restonomi lentoliikenteen asiakaspalvelijana

saara lämsä 3.jpg

Hei alumnien seuraaja,
 
Täällä kirjoittelee Kajaanin ammattikorkeakoulun alumni Saara. Valmistuin Kajaanin ammattikorkeakoulusta matkailun restonomiksi jouluna 2014. Lähdin suorittamaan Restonomin tutkintoa heti lukiosta valmistuttuani syksyllä 2011.

Suuntautumisvaihtoehtonani oli aktiviteettimatkailu ja valitsin sen siksi, että se kuulosti hauskalta ja omaan korvaan huomattavasti mielenkiintoisemmalta kuin matkailupalveluiden tuottaminen ja kehittäminen. Rohkenin myös valita toisin kuin parhaat opiskelukaverini.

Opintojen aikana päätin ottaa mahdollisimman paljon irti kursseista ja opintojen tuomista mahdollisuuksista. Siinä vaiheessa en ajatellut esim. työllistymistä harjoittelupaikkojen kautta Kainuuseen, vaan valitsin mm. vaihtokohteen ja harjoittelupaikat, joissa voisin itse saada matkailun elämyksiä opintojen ja harjoittelun ohella.

saara lämsä 1.JPG

3,5 vuotta aikaa elämyksille

Kolmen ja puolen vuoden aikana ehdin mm. nauttia tanssiaisista, tutustua hotellipuolen palveluihin Rukalla, vierailla opintomatkalla Pietarissa, käydä lukuisilla yritysvierailuilla, ihastella Itävallan Alppeja vaihtovuotena, katsella karhuja karhunkatselukojussa, pitää liikunnallista työhyvinvointi-iltaa yhdessä liikunnanohjaajaopiskelijoiden kanssa, ajaa moottorikelkalla ulkomaalaisten turistien kanssa sekä viettää lukuisia tunteja kampusalueella touhuillen, normaaleja oppitunteja unohtamatta. Opiskelijatuutorina toimiminen toi mukavan lisän opintojen oheen sekä mahdollisuuden tutustua muiden alojen opiskelijoihin. 

saara lämsä 4.jpg

Myyntivirkailijana lentoliikenteen asiakaspalvelun parissa

Työelämää valmistumisen jälkeen on siis takana jo pian seitsemän vuotta, joista reilut kuusi vuotta on mennyt lentoliikenteen asiakaspalvelun parissa myyntivirkailijana. Halusin vakituisen työpaikan Kajaanista ja silloinen RTG Sales Oy on tarjonnut sellaisen myös monelle muulle KAMKista valmistuneelle, kuten siis myös minulle.   Tätä ennenkin asiakaspalvelutehtävät ovat olleet vahvasti mukana työnkuvassa kahvilassa, leirintäalueella ja golfkentällä työskennellessä. 

Nykyinen työnkuva pitää sisällään lentoliikenteen asiakaspalvelua puhelimitse, sähköpostitse, chatin ja sosiaalisen median kanavien kautta. Lisäksi olen saanut olla mukana perehdyttämässä sekä uusia työntekijöitä että pidemmiltä vapailta palaavia työntekijöitämme. Näin sisälläni asuva pieni opettaja on päässyt esille ja tein myös aikanaan opinnäytetyöni perehdyttämisestä. Koen, että hyvällä perehdyttämisellä työntekijästä saadaan tuottoisa huomattavasti nopeammin ja toivottavasti myös yritykset panostaisivat tähän tulevaisuudessa entistä enemmän. 

Lentoliikenteen asiakaspalvelu parhaimmillaan on hyvin monipuolista, mielenkiintoista ja kansainvälistä. Asiakkaat ovat yhteydessä ympäri maailman ja saamme luoda lentoelämyksiä vauvasta vaariin. Kommunikointi tapahtuu pitkälti englanniksi ja suomeksi. Myös muutamat ruotsin sekä saksan kielen sanat saavat hymyn niin asiakkaan kuin asiakaspalvelijan huulille. Asiakaspalvelusta voi sanoa, että työ on hyvin kyllä tekijäänsä opettanut. Näin poikkeusaikoina asiakkaiden antama positiivisen palautteen määrä on lisääntynyt ja ilokseni olen saanut huomata, että asiakas antaa sitä usein jo yhteydenoton aikana.  

YAMK opinnot odottamassa parempaa hetkeä

Syksyllä 2019 aloitin Restonomi YAMK -tutkinnon täysipäiväisen työn ohessa, mutta hyvin pian huomasin, että täysien työpäivien tekeminen ja opintojen suorittamisen yhdistäminen ei sillä hetkellä ollut mahdollista. YAMK-tutkinto saa siis omalta osaltani odottaa vielä parempaa hetkeä, jolloin on mahdollista panostaa enemmän opintoihin.

Pian tämän jälkeen koronapandemia alkoi myös vallata maailmaa ja muutti radikaalisti myös omaa työnkuvaani. Kymmeniä tuhansia lentoja peruttiin, maat asettivat tiukkoja matkustusrajoitteita, koronatestitodistukset ja rokotetodistukset sekä maahantulolomakkeet ovat tulleet jäädäkseen ainakin hetkeksi.

Pandemian vuoksi lentoliikenteen asiakaspalvelun tarve putosi minimiin ja lomautukset sekä irtisanomiset olivat alallamme ikävä tosiasia. Myös työnantajani toiminut perheyritys RTG Sales Oy myytiin osaksi Suomen suurinta myynnin ja asiakastyön palveluyritys Rainmakeriä.

Olen ollut onnekas, kun olen saanut pitää työni matkailualalla tämä pandemian aikana. Tulevaisuudennäkymät lentomatkailualalla alkavat kuitenkin olla varovaisen positiiviset. Asiakaspalvelun tarve on jälleen kasvanut vauhdikkaasti ja lomautuksia ei ole enää näkyvissä. Mutta siihen tilanteeseen, missä olimme ennen pandemian alkua, menee useita vuosia.  

Joustavuutta, jatkuvaa oppimista, hyvää ja aitoa asiakaspalvelua

Tulevaisuuden matkailualan tekijöiltä vaaditaan joustavuutta, nopeaa sopeutumista uusiin ja jatkuvasti muuttuviin digitaalisiin järjestelmiin, käytäntöihin sekä matkailun trendeihin. Hyvän, aidon ja ammattitaitoisen asiakaspalvelun tärkeyttä ei voida vähätellä. Asiakkaat haluavat ystävällistä, sujuvaa ja asiantuntevaa asiakaspalvelua. Yhä useammin asiakkaat haluavat palvelua omalla äidinkielellään ja monipuolisen kielitaidon avulla pystymme palvelemaan asiakkaita paremmin. Elinikäinen oppiminen on tälläkin alalla päivän sana. Mieli on pidettävä avoinna ja mahdollisuuksiin kannattaa tarttua. Opiskelijoille haluan lähettää terveisiä, että muistakaa ottaa ilo irti opiskeluajasta ja hyödyntäkää mahdollisuudet käydä vähän kauempanakin.  

Vaikka päivääkään en ole aktiviteettimatkailun töitä tehnyt, ovat talvi- ja kesäaktiviteetit säilyneet mukana omien harrastusten kautta. Näyttöpäätetyön varjopuolia olen koittanut ehkäistä monipuolisella liikunnalla. Kesällä vapaa-aika kuuluu ulkoilun, pyöräilyn ja golfin parissa. Talvella puolestaan salibandy ja hiihto täyttävät vapaa-aikaa.

Nuorempana haaveilin urheilutoimittajan urasta. Tämän hetken työssä toiveissa olisi päästä tekemään myös esimiestyötä. Joskus haluaisin työskennellä mahdollisesti myös liikuntamatkailun parissa. Katsotaan, mihin tulevaisuudessa päädytään...

saara lämsä 2.jpg
Terveisin,

Saara Lämsä 

Restonomi AMK 2014 - MMM11A
Myyntivirkailija RTG Sales Oy