my career - Jani Koivunen

Matka tradenomista Nordean yrityskonttorin johtajaksi

Jani Koivunen 1.jpg

Kuva: Innokas mannekiini vuonna 2019.  

Moikka, 

Olen Koivusen Jani ja valmistuin tradenomiksi Kajaanista vuonna 2001. Millainen matka se oli silloin ja missä ollaan nyt, siitä seuraavassa. 

Opiskeluaika harjoitteluineen

Pääsin Kajaanin ammattikorkeakouluun opiskelemaan tradenomiksi suoraan lukiosta. Alkuperäinen ajatukseni oli, että minusta tulee liikunnan opettaja. Jostain syystä kuitenkin kaupallisuus veti puoleensa ja päätin hakea ammattikorkeaan. Aloitin tradenomiopiskelut  vuonna 1997.

Koulu vei neljä vuotta, miksi? Päätin käydä varusmiespalveluksen kesken koulun ja toteutin sen v. 1999, jonka aikana myös etsin tiiviisti työharjoittelupaikkaa, jossa voisin toteuttaa harjoitteluni. Halusin jostain syystä pankkiin töihin, mutta en onnistunut vakuuttamaan heitä tuolloin ja päätinkin kokeilla vakuutusyhtiötä. Silloinen Tapiola-ryhmä (nykyinen LähiTapiola) innostui minusta ja armeijasta päästyäni aloitin työharjoittelun samaisena kesänä 1999. Oikeastaan tämän jälkeen kaikki muuttui ja näin jälkikäteen mietin, että tämä kohta elämässäni oli se suurin muutoksen aiheuttaja. Opin myymään lyhyessä ajassa ja vieläpä todella hyvin. Pystyin käyttämään koulussa opittuja taitoja reaaliajassa arjessa myymällä vakuutuksia. Jo silloin tajusin, että myynti ei ole minun juttu, vaan se, että saan asiakkaan ostamaan. Käänteispsykologiaa sanoisin 😊

Huomasin, miten voin tehdä itselleni rahaa koulunkäynnin ohessa määrittämällä oman aikatauluni haluamallani tavalla. Samassa yhteydessä itseluottamukseni ja rohkeuteni kasvoi ja lähdinkin yrittäjyys-projektiin mukaan, jossa minun piti toteuttaa tapahtuma Kajaaniin nimeltään Kajaani on Ice 2000. Tässä sain koota pienen tiimin, jonka avulla tapahtuma toteutettiin. Suurena apuna minulla oli silloinen KAMO ry:n toiminnanjohtaja, nykyinen Paltamon kunnanjohtaja Pasi Ahoniemi. Hänen sparriavullaan tapahtumasta tuli menestys ja saimme yhdessä valtavan upeita yhteistyökumppaneita mahdollistamaan kokonaisuuden onnistumisen.

Projektit -  keino verkostoitua ja vakuuttaa työnantajat

Miksi tämän kerron? Tässä yhteydessä myös tutustuin tärkeisiin ja alueellisesti vaikuttaviin ihmisiin ja sain heidät uskomaan minuun. Vielä saman vuoden lopulla Canon Oy haki myyntineuvottelijaa Kainuun alueelle ja totta kai sitä tehtävää hain ja loppujen lopuksi sen sainkin. Suurelta osin syy oli järjestämäni tapahtuman ja sen avulla verkostoitumiseni, kun Canon oli tuolloin yksi tapahtuman kumppaneista. Canon on mitä parhain myyntiorganisaatio ja etenkin sen taidon valmentamisessa. Sain nauttia Canon Sales I – IV jaksot huippuvetäjien ja kollegojen keskuudessa ja tämä vahvisti osaamistani suuresti myynnin parissa.

Jani Koivunen 2.png
Kuva: Intersport-yrittäjä Arto Martinmäen kanssa vuonna 2014

Ensimmäisiin esimiestehtäviin ja paluu juurille

Tämän taidon, kokemuksen vakuutusalan myynnistä sekä valmistumiseni tradenomiksi jouluna 2001 uskoin olevani valmis kauan haaveilemaani esimiestyöhön. Sain esimiesroolin Tapiola-ryhmästä, Helsingistä. Sinne siis ja siitä alkoikin mahtava matka Tapiolassa, 12 loistavaa vuotta erinäisissä johtotehtävissä Pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Kainuu-Koillismaalla, jonne muutin takaisin v. 2011 10v tauon jälkeen. Oli todella hienoa palata takaisin Kajaaniin ja siellä viihdyinkin 5v aina vuoteen 2016 saakka. Nämä Tapiolan vuodet esimiehenä, nauttien upeista esimiehistä ja heidän johtamistaidoistaan ja esimiesvalmennuksineen toivat jälleen kokemusta ja oppia, mutta etenkin rohkeutta toteuttaa itseäni ja olla oma itseni.

Urheiluharrastuksen ja vapaaehtoistoiminnan siivittämänä uusiin haasteisiin

Pitkä vakuutusalan kokemus ja monet muutokset alalla olivat rikkaita ja sain paljon kontakteja monesta eri kaupungista, jotka vahvistivat verkostojani. Myyntityön ja etenkin johtamistyön lisäksi omaan vahvan urheilutaustan ja urheilu on ollut lähellä sydäntäni ja arkeani jo pienestä pitäen. Tämä rakkaus veti puoleensa myös Kajaanissa ja v. 2013 ryhdyin jalkapalloseuran toimintaan mukaan vapaaehtoisena ja erittäin aktiivisena sellaisena. Tämä vei mukanaan ja rohkeninkin jättäytyä vakuutusalalta pois ja valmistelin oman yrityksen perustamista. Olin varma, että nyt olisi se oikea hetki omalle, kauan haaveena olleelle vaatealan yritykselleni. Samassa yhteydessä KappAhl haki aluepäällikköä juuri sellaiseen tehtävään kuin mitä olisin omassa yrityksessänikin tehnyt, joten päätin hakea. Ja mikä mahtavinta, sain sen roolin päästen toteuttamaan itseäni vaatealalla, josta olin jo pitkään unelmoinut. Nautin työstäni, vaikka se sisälsikin välillä paljon matkustamista aina Savonlinnasta Tornioon. Täällä olisin varmaan vieläkin töissä, jos en olisi saanut yhteydenottoa Nordeasta syksyllä 2014. He olivat nähneet toimintaani niin LähiTapiolassa kuin jalkapalloseurassa ja halusivat minut töihin ja sillä tiellä ollaan.

Nordea-vuosia minulla on nyt takana vajaa seitsemän vuotta, ja jokaisesta hetkestä olen nauttinut. Olen johtanut yrityskonttoriamme niin Kainuu-Koillismaalla kuin Tampereella. Tällä hetkellä vastaan meidän henkilöasiakasliiketoiminnasta Pohjois-Karjalan ja Itä-Savon alueella sisältäen varainhoidon, päivittäispalvelut ja asuntorahoittamisen sekä muun rahoittamisen palvelut.

Haaveile, innostu, ole rohkea!

Perheeseemme kuuluu vaimoni Päivin lisäksi kolme lasta, joista vanhin on 4.luokkalainen ja nuorin 5-vuotias. Hauskaa on se, että kaikki lapsemme ovat syntyneet eri kaupungeissa, jonka koen rikkautena ja erilaisten asioiden ja paikkojen kokemuksena.

Kun katson taaksepäin, niin mitä olen oppinut?

On tärkeää hahmottaa itselleen haave, visio mihin haluaa. Tämän jälkeen on hyvä tutkia vaikkapa mind mapin avulla, mitä voi ja kannattaa tehdä alkuun ja mitä seuraavaksi. Itselleni oma matkani on ollut luontevaa.

Jotta osaa johtaa myyntiä, täytyy ainakin ymmärtää, jos ei osata myyntiä. Toki kokemuksellakin on tärkeä sijansa ja sitä arvostetaan. Kun saa nauttia erilaisesta esimiestyöstä ja johtamisesta, osaa vetää johtopäätöksiä - Kuka sai minut onnistumaan ja miten. Tällöin on jo valtavasti tietoa ja kokemusta omassa pankissa siihen, millainen johtaja minä olisin. Mitä enemmän omaan kokemusta, sitä itsevarmemmaksi tulen ja sitä lähemmäksi ensimmäistä esimiestyötä pääsen. Kyse on enää siitä, että vakuutan muut.

On tärkeää huomata se, että Suomi on pitkä ja iso maa maantieteellisesti ja jotta voimme saavuttaa tavoitteemme, se voi tarkoittaa paikkakunnan vaihtoa. Ole sille avoin, niin minäkin olin. Takaisin pääsee aina 😊 Näin minun matkani esimieheksi, rakastamaani työhön on edennyt ja toivottavasti jatkuu vielä pitkään. Olen oppinut jokaisista onnistumisista ja vastoinkäymisistä, olen analysoinut niiden tunteet ja vaikutukset, niiden voittamisen ja eteenpäin menon. Kun pystyy nauttimaan siitä, mitä tekee nyt, voi myös saavuttaa jotain, mistä ei vielä osaa edes haaveillakaan.

Muista siis seuraavat ohjenuorat:

Haaveile. Innostu. Ole ahkera ja nöyrä. Ole positiivinen. Ole rohkea, mutta etenkin oma itsesi. Usko tulevaan. Nauti.

 

Tsemppiä opintoihin, äläkä epäröi olla yhteydessä!

 

Jani

 

Jani Koivunen 3.jpg

Kuva: 4. luokkalaisten opetustunti juuri päättynyt vuonna 2020.

Jani Koivunen
Toimipaikan johtaja

Nordea | Joensuu
Osoite: Siltakatu 10, 80100 Joensuu
Puh. +358 40 847 0123, +358 9 530 0054 1
Sähköposti: jani.koivunen@nordea.fi
Verkkosivut: nordea.fi