my career - Henna-Mari Närhi - Restonomi

Matkailualalta datakeskuksen ja
supertietokoneiden maailmaan CSC:lle

Henna-mari 1 pieni.jpg

Aloitin aktiviteettimatkailun restonomiopintoni KAMKissa vuonna 2014. Ensimmäinen vuosi oli tutustumista matkailualan perusteisiin niin hotelli-, aktiviteettimatkailu- kuin ravintola-alan eri osa-alueilla. Suoritin ensimmäisen työharjoitteluni Amsterdamissa Hotel de Gerstekorrelissa, ja suosittelen ehdottomasti kaikkia opiskelijoita alasta riippumatta hakeutumaan harjoitteluun tai vaihtoon ulkomaille, sillä ulkomailla työskentely antaa aivan erilaisen näkökulman ja ymmärryksen kotimaassa työskentelyyn.

Erikoistumislinjoiksi valitsin aktiviteetti- ja hyvinvointimatkailun. Olen aiemmalta koulutukseltani erä- ja luonto-opas, joten nämä linjat tuntuivat eniten itseltä. Tässä vaiheessa kaukana haaveissa siinsi hyvinvointia luonnosta ammentava yrittäjyys.

Henna-Mari 3.jpeg

Oppia projektijohtamiseen nuorkauppakamaritoiminnan kautta

Opiskelujen ohessa tutustuin nuorkauppakamaritoimintaan. Nuorkauppakamarin tarkoituksena on kehittää ja kouluttaa nuoria aikuisia paremmiksi johtajiksi - on kyseessä sitten itsensä johtamisen taidot tai työelämässä eteenpäin pyrkiminen. Huomasin pian, että hyvin monet AMKin ja kamarin projektit ja koulutukset hyödynsivät toinen toisiaan, ja lähdin hakemaan opintoihin lisäboostia kamarimaailmasta. Opinnäytetyönäni toteutinkin yhdessä projektitiimin kanssa International Multitwinning -tapahtuman, nelipäiväisen ystävyyskamarien tapaamisen Kajaanissa, johon osallistui ihmisiä ympäri Eurooppaa. Tämä jos mikä oli oikea oppimiskokemus projektijohtamisen ja tapahtumajärjestämisen maailmaan!

Työtä opiskelujen ohella

Viimeisen työharjoitteluni aikana työllistyin Vuokatissa toimivaan Angry Birds Activity Parkiin, jossa työskentelin satunnaisesti opintojen ohella ja valmistuttuani. Välimatka Kajaanin eteläpuolelta Vuokattiin tuntui kuitenkin pitkältä, ja lähdin hakemaan työtä lähempää.

Henna-Mari 2.jpeg

Mikä yhdistää datakeskusmaailmaa ja matkailualaa?

Mutkien ja muutaman lyhyen määräaikaisuuden jälkeen huomasinkin työpaikkailmoituksen, jonka ajattelin olevan itselle väliaikainen tehtävä työnhaun ohella: CSC - Tieteen tietotekniikan keskus haki toimistoapulaista 8h/vko työsopimuksella. Hain, ja sain paikan itselle täysin tuntemattomasta datakeskusmaailmasta ajatuksena tilailla silloin tällöin kahvia ja toimistotarvikkeita.

Kahvihuonekeskusteluiden jälkeen googlasin työhuoneessani, mistä työkaverit olivat juuri keskutelleet. Pikkuhiljaa aloin ymmärtämään supertietokoneiden ja datakeskusten maailmaa.

Hyvin äkkiä kävi selväksi, että esihenkilölläni olikin suunnitelmia sitouttamiseeni ja halu kasvattaa osaamistani ja tuntimäärääni: Pian huomasin ottavani vastuuta siivous- ja matkustuspalveluista, uuden toimiston rakennusurakasta, ja opettelevani tilaturvallisuutta. Minä, matkailualan ammattilainen!

Nyt on kulunut 2,5 vuotta siitä, kun aloitin työt CSC:llä. Tuntimäärä on lisääntynyt ja työnkuvani on nykyään toimitilapalveluiden koordinaattori. Olen miettinyt, mikä saa aktiviteettimatkailun restonomin nauttimaan toimistotyöstä, ja monessa työtehtävässä tarvitsenkin samoja asioita kuin matkailualalla: työpäivät ovat harvoin samanlaisia, ja työpäivien kuormittavuus on vaihtelevaa niin kuin matkailun sesonkiaikoina ja niiden ulkopuolella. Välillä valmistellaan asioita pitkään, ja välillä improvisoidaan yllättävissä tilanteissa. Myös asiakaspalvelutaidot ja paineensietokyky ovat käytössä päivittäin. Haave yrittäjyydestä on unohtunut, mutta yrittäjämäinen ajattelutapa jäänyt.

Haasta itsesi!

Työelämä muuttuu koko ajan, ja jatkuva oppiminen ja kouluttautuminen on nykyään arkipäivää. Kannustan siis hakeutumaan rohkeasti myös sellaiseen työhön, jota et ehkä vielä hallitse täysin mutta olet valmis haastamaan itsesi ja oppimaan uutta matkan varrella!

Mukavaa syksyn jatkoa toivottaen,
Henna-Mari

Henna-Mari 4.jpg