Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Hyvä mehtäkaveri -toiminta esittäytyy Pohjois-Suomen Erämessuilla

Uutisarkisto

Hyvä mehtäkaveri -toiminta esittäytyy Pohjois-Suomen Erämessuilla

7.5.2015 11.00

Puheeksi ottamiseen kannustava Hyvä mehtäkaveri -toimintamalli on uusi, Kainuussa kehitetty ennaltaehkäisevän mielenterveystyön menetelmä. Sen suunnittelussa ja toteutuksessa on mukana kainuulaisia metsästysorganisaatioiden edustajia, sekä mielenterveystyön, verkostotyön ja terveyden edistämisen asiantuntijat Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymästä (Kainuun sote), Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) ja Kajaanin ammattikorkeakoulusta.  Toiminnan suunnitteluun on osallistunut myös poliisin edustaja.

Hyvä mehtäkaveri -toimintamallia esitellään Oulussa Pohjois-Suomen erämessuilla 14. -17.5.2015 osastolla F5. Lisäksi kehittämispäällikkö Esa Nordling THL:stä ja Kainuun alueellisen riistaneuvoston puheenjohtaja Asko Keski-Nisula kertovat toiminnasta luentosalissa jokaisena messupäivänä klo 14.30.

Toimintamalli sai alkunsa keväällä 2011, kun tiedostettiin miesten itsemurhien olevan Kainuussa yleisempiä kuin muualla Suomessa, että yli puolet näistä itsemurhista tehdään laillisilla metsästysaseilla.  Itsemurhien taustalla tiedetään usein olevan joku elämänkriisi, josta on aiheutunut masennusta ja muuta oireilua. Oireilu on voinut kärjistyä, jos huolia ei ole pystytty jakamaan eikä niistä puhumaan.

Hyvä mehtäkaveri -hankkeessa toteutetaan ja arvioidaan huolen puheeksiottamisen koulutusta kainuulaisille metsästyksen harrastajille. Metsästysseurojen jäsenistä valmennetaan henkilöitä, jotka voivat tunnistaa ja kohdata itsemurhavaarassa olevia metsästyskavereita. Heillä on valmiudet ottaa huoli puheeksi ja puuttua huoleen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Hyvä mehtäkaveri -toimintamalli pilotoitiin keväällä 2012 Suomussalmella, jossa toteutettiin huolen puheeksiottamisen koulutukset noin kolmellekymmenelle metsästäjälle. Keväällä 2013 koulutus jatkui Ristijärvellä, vuonna 2014 Kuhmossa ja 2015 Sotkamossa. Jatkossa toimintaa laajennetaan koko Kainuuseen.

Toimintamallista saatuja kokemuksia kuvataan ja vaikutuksia arvioidaan Kajaanin ammattikorkeakoulussa valmistuvilla opinnäytetöillä. Opinnäytetöiden tulosten mukaan koulutuksen käyneet ovat saaneet rohkeutta ja valmiuksia kohdata vaikeuksissa oleva kaveri.  Tämänhetkisen kokemuksen perusteella voidaan arvioida, että toiminnalla on merkitystä laajemminkin kuin itsemurhien ehkäisemisessä – toimintamallin avulla voidaan löytää uusia keinoja ja tapoja edistää kokonaisvaltaisesti miesten terveyttä ja hyvinvointia.

Lisätietoja:
Arja Oikarinen, TtT, yliopettaja, hankkeen koordinoija, Kajaanin ammattikorkeakoulu,
arja.oikarinen(at)kamk.fi, 044 710 1242

Marja-Leena Leinonen, tulosyks. päällikkö, Kainuun sote,
marja-leena-leinonen(at)kainuu.fi, 050 597 4739