Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Vesienhallinta kaivoksessa -koulutus käynnistyi

Uutisarkisto

Vesienhallinta kaivoksessa -koulutus käynnistyi

20.5.2015 9.00

Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut AIKOPAn järjestämä Vesienhallinta kaivoksessa -koulutus alkoi maaliskuussa Kajaanissa, ja sen suosio ylitti odotukset. Koulutukseen valittiin 24 opiskelijaa ympäri Suomen. Opiskelijat tulevat hyvin erilaisista yrityksistä ja organisaatioista, mikä edistää verkostoja ja lisää vuoropuhelua toimijoiden välillä.

Kaivostoiminnan vesienhallinta on ajankohtainen aihe yhteiskunnallisessa keskustelussa. Kaivosalueelta lähiympäristöön laskettava vesimäärä ja veden laatu ovat näkyvin kaivostoiminnan vaikutus. Kaivosyhtiön, käyttöhenkilökunnan ja prosessin suunnittelijoiden pitää hallita kokonaisuus ja siihen liittyvät tekniikat laajasti ennen veden poistamista kaivosalueelta. Käytännön kokemusta eri kokonaisuuden hallinnasta on Suomessa ja Suomen olosuhteissa rajallisesti, minkä osoittavat esimerkiksi kaivosten stressitestien tulokset. Niissä kaivosyhtiöt itse tunnistavat vesienhallinnan osaamisen jossain määrin puutteelliseksi. Käytännön kokemus yhdistettynä tekniikan osaamiseen on avain kaivostoiminnan ulkoisten vaikutusten vähentämiseen. Tällaista eri tekniikan alojen vesienhallintaan perehdyttävää kokonaisvaltaista koulutusta ei ole aiemmin ollut saatavilla.

Vesienhallinta kaivoksessa -koulutus on 30 opintopisteen laajuinen, ja sitä rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto. Yhteistyössä ovat AIKOPA, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Oulun yliopisto ja Kainuun Etu. Koulutuksella tuetaan vesienhallinnan osaamisen kehittymistä eri toimijoissa ja näin vaikutetaan kaivosten toimintojen kehittymisen kautta lopulta ympäristöön. Vesienhallintaosaamista ei tällä tasolla löydy yhdeltä toimijalta, minkä takia koulutukseen on haettu osaavia kouluttaja eri korkeakouluista, yliopistoista, yrityksistä ja viranomaisista, joilla on alansa paras erityisosaaminen.

Lue lisää koulutuksesta