Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / KAMK mukaan eurooppalaisen innovaatiokumppanuuden ROSE-ryhmään

Uutisarkisto

KAMK mukaan eurooppalaisen innovaatiokumppanuuden ROSE-ryhmään

21.11.2014 10.00

Euroopan innovaatiokumppanuus (European Innovation Partnership, EIP) käsite otettiin käyttöön Eurooppa 2020 Innovaatiounioni-hankkeen myötä. Innovaatiokumppanuuksien tavoitteena on edistää tutkimus- ja innovaatiojärjestelmän toimivuutta ja tehokkuutta. Innovaatiokumppanuuksissa tehtävässä TKI-toiminnassa sovelletaan yhteistyötä julkisen ja yksityisen sektorin sidosryhmien, eri maiden ja toimialojen yli, tavoitteena nopeuttaa innovaatioiden omaksumista. Jokaisella kumppanuudella on määritelty tavoite, joka tulee saavuttaa vuoteen 2020 mennessä.

Raaka-aineita koskevan eurooppalaisen innovaatiokumppanuuden (EIP on Raw Materials) tavoite on edistää raaka-aineiden etsintää, talteenottoa ja jalostusta. EIP:n tavoitteiden saavuttamisessa useampien partnereiden muodostamilla yhteistyöaloitteilla (Commitments) on merkittävä rooli. Yhteistyöaloitteiden tavoitteena on edistää kumppanuutta ja jakaa tietoa eri toimijoiden välillä. Raaka-aineita koskevia aloitteita on tällä hetkellä 80, joista KAMK on hyväksytty mukaan ryhmään ROSE. ROSE (Recycling of secondary raw materials for a sustainable optimization of construction processes in civil engineering) aloitteeseen kuuluu 37 eurooppalaista organisaatiota seitsemästä maasta. ROSE:n toimintaa koordinoi Napolin yliopisto.

ROSE:n tavoitteena on lisätä sekundääristen raaka-aineiden käyttöä rakentamiseen liittyvissä prosesseissa. Rakentamiseen ja kaivannaisteollisuuteen liittyvät toiminnot ovat määrällisesti suurimpia jätemateriaalien tuottajia Euroopassa (n.60 %). Noin puolet tästä jätemäärästä päätyy maantäytteeksi. Lisäksi sementin valmistaminen on suurimpia CO2-päästöjen aiheuttajia maailmassa (n.5 %). ROSE:n toiminta keskittyy sekundäärisiin raaka-aineisiin kuten kaivannaisteollisuuden sivuvirtoihin, rakennusjätteisiin, lentotuhkaan, paperi- ja muoviteollisuuden jätteisiin. ROSE:n tarkoituksena on kehittää jätemateriaaleja hyödyntämällä innovatiivisia materiaaleja ja teknologisia ratkaisuja geoteknisiin, rakenteellisiin ja toiminnallisiin käyttötarkoituksiin. KAMK:n toiminta ROSE:ssa pohjautuu GeoMaterials (Geopolymeerit - ja geomateriaalipohjaiset side- ja adsorbenttimateriaalit) projektissa tehtyyn työhön.

Lisätietoja

Projektitutkija Minna Sarkkinen, Project GeoMaterials
Puh.  044 7157029, minna.sarkkinen(at)kamk.fi

Projektiasiantuntija Eine Pöllänen, kaivannaisala
puh. 044 715 7028, eine.pollanen(at)kamk.fi