Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Uudenlaista työtä kainuulaisten terveyden hyväksi musiikin ja laululyriikan keinoin

Uutisarkisto

Uudenlaista työtä kainuulaisten terveyden hyväksi musiikin ja laululyriikan keinoin

20.11.2013 12.00

Kajaanin ammattikorkeakoulu on saanut Opetus- ja kulttuuriministeriöltä (OKM) hankerahoituksen, jonka avulla toteutetaan ”Jos välitän” – konserttikiertue vuoden 2014 aikana Kainuun seitsemässä sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän toiminta-alueen kunnassa. Jos välitän – konserttitapahtuma on laatuaan ensimmäinen, valtakunnallisesti palkittu musiikillinen kokonaisuus, joka on suunnattu terveysviestien välittämiseen aikuisille.

Terveysviestinnällinen konserttitapahtuma on alun perin syntynyt osana Kajaanin ammattikorkeakoulussa jouluna 2012 valmistunutta terveydenhoitotyön opiskelija Hannele Partasen opinnäytetyötä. Opinnäytetyössä perehdyttiin musiikillisen terveyden edistämisen teoriatietoon ja kehitettiin uusi, tunteiden kautta terveyttä edistävä tuote, jossa musiikki on keskeisessä osassa. Ensimmäinen Jos välitän – konserttitapahtuma pidettiin Ylä-Vieksin kylällä syksyllä 2012. Esitetyissä lauluissa hyödynnetään Kainuun alueellisen terveys- ja hyvinvointitutkimuksen tuloksia siten, että laulut rakentuvat niiden pohjalle. Hannele Partanen on sanoittanut ja säveltänyt laulut ja esittää ne yhtyeensä kanssa.

Partasen opinnäytetyö sai valtakunnallista tunnustusta lokakuussa 2013, kun se palkittiin Terveyttä taiteesta – kunniamaininnalla Helsingin messukeskuksessa järjestetyillä Terveysmessuilla. Palkinnonsaajan valitsi raati, johon kuului messukeskuksen tuotekehityspäällikkö Reija Könönen, Terveysmessujen ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja Pirkko Lahti, LKT Harri Vertio ja kirjailija sekä pastori Jaakko Heinimäki. Palkinnon perusteet raati kuvasi seuraavasti: ”Musiikin ja terveyden edistämisen yhdistäminen tällä tavoin on uutta ja uraa uurtavaa Suomessa ja raadin mielestä kunniamaininnan arvoinen. Haluamme kunniamaininnalla kannustaa Hannele Partasta jatkamaan työtään kainuulaisten ja laajemminkin suomalaisten terveyden hyväksi.”

Konserttikiertueen suunnittelussa ja toteutuksessa ovat mukana Kajaanin ammattikorkeakoulun toimijoiden lisäksi Hannele Partanen ja hänen yhtyeensä sekä edustajat Kainuun Sote-kuntayhtymästä ja Kainuun kuntien hyvinvointityöryhmistä.  Konserttitapahtuma sisältää tunnin kestävän konsertin, osallistavan ja yhteisöllisen palautekeskustelu- ja kahvitilaisuuden.  Palautekeskustelun yhteydessä toteutetaan konserttikokemuksen arviointi. Arvioinnin tarkoituksena on saada tietoa siitä, miten konserttikokemus vaikuttaa konserttiin osallistuneiden ajatuksiin oman terveyden merkityksestä ja heidän terveyskäyttäytymiseensä. Arviointitiedon perusteella saadaan tietoa myös toimintatavan merkityksestä kuntien hyvinvointityöryhmille.

Lisätietoja:

Kajaanin ammattikorkeakoulu, hankkeen projektipäällikkö Arja Oikarinen
Puh. 044 7101 242, arja.oikarinen(a)kamk.fi

Hannele Partanen, Terveydenhoitaja (AMK)
Email. ificare.music(a)gmail.com

Terveempi Pohjois-Suomi 2 hanke, projektipäällikkö Sari Marita Ikäheimo
Puh 044 7101 784, sarimarita.ikaheimo(a)kainuu.fi