Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Kaivosala tarjoaa monipuolisia tehtäviä osaajille

Uutisarkisto

Kaivosala tarjoaa monipuolisia tehtäviä osaajille

7.10.2014 10.00

Kajaanin ammattikorkeakoulun kaivannaisalan koulutusta on kehitetty määrätietoisesti jo vuodesta 2006 alkaen. Mukana opetuksen suunnittelussa ovat olleet myös Teknologiateollisuus ry ja alan teollisuus Itä- ja Pohjois-Suomessa. Viime vuosien aikana on Kajaanissa järjestetty täsmä-, erikoistumis ja tutkintoon johtavaa alan koulutusta, niin nuorille kuin aikuiskoulutuksenkin tarpeisiin räätälöitynä. Tärkeimpänä kokonaisuutena alan työvoimatarpeen tulevaisuutta ajatellen tuloksena on saatu yhteinen, alan insinöörikoulutuksen ammattiaineiden yhteisten opintojen sisältö Lapin ammattikorkeakoulun kanssa. Korkeakoulut tuovat omat, profiloidut sisältönsä mm. kunnossapidon, prosessiosaamisen ja alan rakentamisen tarpeisiin.

Teknologiateollisuus ry:n toimialayhdistys Kaivosteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela vieraili Kajaanissa Opetus- ja kulttuuriministeriön vierailun yhteydessä. Kaivosteollisuus ry on kaivannaisteollisuudessa toimivien yritysten edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö, jonka tehtävänä on muun muassa edistää kaivannaisteollisuuden toimintaedellytyksiä ja edistää alan tunnettuutta ja myönteistä julkisuuskuvaa.

Suomela näkee kaivosteollisuuden tulevaisuuden positiivisena. ”Kaivosteollisuus ei ole immuuni Euroopan tai muiden alueiden ongelmien vaikutuksille. Suomessa perusta on kunnossa, meillä on toimivia kaivoksia ja alan koulutusta, mutta tällä hetkellä yritykset keskittyvät lähinnä investointeihin ja kunnossapitoon. Kasvua on kuitenkin odotettavissa ehkä ensi vuoden jälkeen.” Tulevaisuudessa tullaan tarvitsemaan monipuolisia osaajia kaivannaisteollisuuteen ja ala tarjoaakin työtehtäviä laidasta laitaan. Myös kansainvälistymisestä kiinnostuneille löytyy vaihtoehtoja. Alalla on useita monikansallisia yrityksiä, joissa tarvitaan osaajia. ”Tällä hetkellä on hankala tarkkaan mitoittaa kaivosalan tulevaisuuden työvoiman tarpeita, mutta kyllä työvoimapula alalla on todellisuutta muutaman vuoden päästä,” toteaa Pekka Suomela.

Kajaanin ammattikorkeakoulu tekee tiivistä koulutusyhteistyötä kaivosalalla Lapin AMK:n kanssa. Suomela näkee yhteistyön ensiarvioisen tärkeänä. ”Tänä päivänä on olennaista löytää omat vahvuudet ja keskittyä niihin. Yhteistyön ja verkostoitumisen avulla se on mahdollista.”

Lisätietoja
Osaamisalulejohtaja Jari Kähkönen
puh. 044 7101 303, jari.kahkonen(at)kamk.fi