Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Opinnäytetyöstä konserttikiertueeksi - terveydenhoitaja (AMK) unelmatyössään

Uutisarkisto

Opinnäytetyöstä konserttikiertueeksi - terveydenhoitaja (AMK) unelmatyössään

HannelePartanen_Messukeskus_web.jpgHanne Partanen, terveydenhoitaja (AMK)
21.3.2014 12.00

Kajaanin ammattikorkeakoulu toteuttaa Opetus- ja kulttuuriministeriöltä (OKM) saadulla hankerahoituksella ”Jos välitän” – konserttikiertueen vuoden 2014 aikana Kainuun seitsemässä sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän toiminta-alueen kunnassa. Jos välitän – konserttitapahtuma on laatuaan ensimmäinen, valtakunnallisesti palkittu musiikillinen kokonaisuus, joka on suunnattu terveysviestien välittämiseen aikuisille. Jos välitän -kiertueen ensimmäinen konserttitapahtuma järjestettiin Ristijärvellä helmikuun alussa. Kiertueen seuraavat konserttitapahtumat järjestetään Kajaanissa Kaukametsän Kouta-salissa lauantaina 22.3 klo 14 - 16 ja Paltamossa Korpitien koululla sunnuntaina 23.3 klo 14 - 16. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja niihin sisältyy kahvitarjoilu.

Terveysviestinnällinen konserttitapahtuma on alun perin syntynyt osana Kajaanin ammattikorkeakoulussa jouluna 2012 valmistunutta terveydenhoitotyön opiskelija Hannele Partasen opinnäytetyötä. Hannele Partanen kertoo, että ajatus musiikillisen opinnäytetyön tekemiseen lähti ajatuksesta saada ihmiset pohtimaan toiveitaan ja vaikutusmahdollisuuksiaan omaan terveyteen ja hyvinvointiin liittyen. ”Havahduin syksyllä 2010 uutiseen kainuulaisten valtakunnallisesti lyhyimmästä elinajanodotteesta. Aloin tuolloin tarkemmin pohtia mahdollisuuksiani terveyden edistämistyössä ja vaikutusmahdollisuuksiani ihmisten terveyteen. Musiikki oli monin tavoin kuulunut elämääni jo lapsesta, ja pohdinnan tuloksena syntyi laulu "Jos välitän". Laulua tehdessäni muistan miettineeni, että löydänköhän sopivan paikan, jossa esittää se.” Laulun saatua hyvää palautetta, Hannele jatkoi idean kehittelyä opinnäytetyöksi. Opiskeluaikana Keniassa vietetyt vaihtokuukaudet Hannele kokee merkittävänä työn kannalta, sillä en antoivat lisäsyvyyttä lauluihin ja mahdollisuuden laajentaa tietämystä musiikin käytöstä terveyden edistämisessä ennaltaehkäisevissä tilanteissa. ”Suomessa musiikin käyttö terveyden edistämisessä on painottunut tähän asti lähes yksinomaan hoitaviin ja kuntouttaviin tilanteisiin, joten varteenotettavat tiedonlähteet olivat arvokkaita.” toteaa Hannele.

Jos välitän-konsertti toteutui osana opinnäytetyötä syksyllä 2012 Ylä-Vieksin kylällä. Konsertista kerätty palaute oli myönteistä ja jätti usean mieleen toiveet lisäkonserteista. Jos välitän-konserttikiertueen konserttitapahtumat toteutuvat KAMKin koordinoiman projektin tiimoilta saman sisältöisenä kuin Ylä-Vieksin kylällä, pienet paikkakuntakohtaiset muutokset huomioon ottaen. Konserttitapahtuman toteutuksessa on nyt kuitenkin mukana laajempi työryhmä. ”Tavoitteenamme on, että tulevaisuudessa kulttuurin käyttö ja sen monipuoliset mahdollisuudet ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin tukemisessa tulee tutummaksi ja juurtuu Kainuussa. Tavoitteenamme on myös, että Kainuussa kokeiltu käytäntö löytää paikkansa myös valtakunnallisesti.” sanoo Hannele Partanen.

Hannele kertoo, että konserteissa on ollut hyvä, välitön tunnelma ja yleisö on ollut hyvin mukana. ”Toivon, että kenenkään konserttiin osallistumista miettivän ei tarvitsisi keksiä tekosyitä lähtemättä jättämiselle esimerkiksi sopivien konserttivaatteiden puuttumisesta.” Palaute konserteista on ollut myönteistä ja konsertin musiikki on liikuttanut ihmisten tunteita ja ajatuksia terveyden edistämiseen liittyen.

Hannelen päätyö on tällä hetkellä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa lasten ja nuorten osastolla. Sen lisäksi hän tekee Jos välitän –kiertuetta. ”Meillä on Kainuussa hyvä tiimi toteuttamassa Jos välitän-konserttikiertueprojektia ja mukana olevat graafikko ja bändin muusikot ovat todella taitavia. Yhteistyö mukanaolevien tahojen kanssa välimatkoista huolimatta on ollut sujuvaa, luontevaa ja antoisaa. Iloitsen saadessani tehdä unelmatyötäni, missä yhdistyy musiikki ja terveyden edistäminen.” toteaa Hannele.

Lisätietoja:

Kajaanin ammattikorkeakoulu, hankkeen projektipäällikkö Arja Oikarinen
Puh. 044 7101 242, arja.oikarinen(a)kamk.fi

Hannele Partanen, Terveydenhoitaja (AMK)
Email. ificare.music(a)gmail.com