Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / KAMK avaa kainuulaisille yrityksille ovia vientikauppaan ja kansainvälistymiseen

Uutisarkisto

KAMK avaa kainuulaisille yrityksille ovia vientikauppaan ja kansainvälistymiseen

11.6.2021 9.09


Vastikään käynnistyneessä TEM:n ja Kainuun Liiton rahoittamassa Teollisuus 4.0 -hankkeessa haetaan keinoja uusien kansainvälisten ajatus- ja liiketoimintamallien kehittämiseen sekä uskallusta toimia uusin mallein myös kansainvälisillä kentillä.
”Teollisuus 4.0 eli Industry 4.0 on käsite, jolla tarkoitetaan teollisuuden digitaalista muutosta. Se on kokonaisuus, johon liittyy mm. tekoäly, pilvilaskenta, big data, esineiden internet (iot), älykkäät sensorit, lisätty todellisuus, edistyksellinen analytiikka, 3D-tulostus, robotiikka sekä automatisoinnit”, kertoo projektipäällikkö Niklas Saari.

Teollisuus 4.0 mahdollistaa täysin uusia tapoja tarjota arvoa asiakkaille lähellä ja kansainvälisillä kentillä. Kun tuotannosta tulee joustavaa, mahdollistetaan aivan uudella tavalla yksilölliset ja räätälöidyt tuotteet, joiden ominaisuuksia loppuasiakas voi esim. kotisohvaltaan älypuhelimansa kautta määrittää tilauksensa yhteydessä. 

Ilmiön ympärillä on paljon hypetystä, mutta toisaalta siihen liittyy paljon mahdollisuuksia, joihin yritykset eivät ole vielä riittävän rohkeasti uskaltaneet tarttua. Joissakin kainuulaisissa yrityksissä on viety läpi onnistuneita pilottihankkeita, mutta laajamittaisten hyötyjen ja tuottavuuden kasvattaminen on osoittautunut hankalaksi. 

Liiketoimintamallien muutos on laajaa ja kauaskantoista. Haaste on, kuinka löytää käytännönläheisiä ja tehokkaita tapoja valmistaa tuotteita ja tuottaa palveluja vielä entistäkin paremmin, nopeammin ja turvallisemmin sekä vastuullisemmin ja kuinka voimme kehittää kokonaan uusia tuotteita ja palveluita – ja näin tuottaa laaja-alaista lisäarvoa ja luoda kilpailuetua.

Teollisuus 4.0 avaa kainuulaisille yrityksille mahdollisuuksia pohtia toiminnan keskeisiä haasteita, kuten esimerkiksi: Miten hyödynnämme kansainvälistymisen mahdollisuuksia? Onko operatiivinen toimintamallimme tarkoituksenmukainen? Miten voimme kasvattaa markkinaosuuksiamme? Miten voimme parantaa tuottavuutta lisäämättä kustannuksia? Mitä uusia palveluja voimme kehittää kansainvälisille markkinoille? 

Tule mukaan! 

Lisätietoja antaa projektipäällikkö Niklas Saari, niklas.saari@kamk.fi.