Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Kajaanin ammattikorkeakoulu haluaa jatkaa hyvää kehitystä

Uutisarkisto

Kajaanin ammattikorkeakoulu haluaa jatkaa hyvää kehitystä

30.9.2013 11.00

Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK) toimilupahakemus toimitettiin maanantaina 30.9.2013 Opetus- ja kulttuuriministeriöön. Suomen kaikkien 25 ammattikorkeakoulun toimiluvat päättyvät vuodenvaihteessa. Uusien toimilupien perusteina korostuvat koulutustarpeen lisäksi toiminnan laatu, vaikuttavuus ja tehokkuus. Toimiluvissa määritellään ammattikorkeakoulujen mahdollisuudet tarjota tutkintoon johtavaa koulutusta eli nk. koulutusvastuut. Valtioneuvosto tekee toimilupapäätökset joulukuussa.

KAMK:n toiminta yhtiöitetään toimilupahaun yhteydessä. Nopeutetulla aikataululla toteutetun yhtiöittämisen ansiosta KAMK täyttää kaikki toistaiseksi voimassa olevan toimiluvan saannin kriteerit jo AMK-uudistuksen ensimmäisen vaiheen toimilupakierroksella.

KAMK:n toimilupahakemus pohjautuu vuonna 2010 hyväksyttyyn KAMK’20-strategiaan. Hakemuksessa osoitetaan KAMK:n omaavan taloudelliset ja toiminnalliset edellytykset nykyistä koulutusohjelmarakennetta vastaavan ammattikorkeakoulutoiminnan toteuttamiselle pitkällä aikajänteellä. KAMK on yhdellä kampuksella toimiva, velaton, tuloksellinen, aidosti profiloitunut, verkottunut ja strategisen uudistumisen ajoissa käynnistänyt ammattikorkeakoulu.

Toimilupahakemukseen on kirjattu esitys, jonka mukaan KAMK:n koulutustoiminta säilyy nykyisen laajuisena. Vähintään 360 aloittavaa päiväopiskelijaa vuositasolla varmistaa resurssit perustehtävien toteuttamiselle ja toiminnan kehittämiselle. Erityisesti aikuisille tarkoitettuja monimuotokoulutuksia tullaan esityksen mukaan järjestämään vuosittain 2-4 opiskelijaryhmän verran alueen tarpeiden mukaisesti. Ylemmät AMK-tutkintokoulutukset esitetään jatkettavaksi nykymuodossaan.

Tutkintoon johtavan koulutuksen lisäksi KAMK tarjoaa aikuis- ja täydennyskoulutuspalveluyksikkö AIKOPA:n kautta runsaasti erikoistumis- ja täydennyskoulutuksia. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) volyymi on kasvanut ja rahoituspohja monipuolistunut erityisesti mittaus- ja tietojärjestelmien tutkimus- ja koulutuskeskus CEMIS:n tuloksellisuuden ansiosta. KAMK on toteuttanut verkostomaista yhteistyötä tuloksekkaasti koko toimintahistoriansa ajan.

KAMK:n tulokset vuoden 2014 käyttöönotettavan rahoitusmallin kriteereillä ovat Suomen parhaimmistoa. KAMK ennakoi rahoitusleikkaukset ja toteutti sopeuttamistoimet jo vuonna 2012. Vuoteen 2018 ulottuvalla tarkastelujaksolla KAMK:n tulorahoituksen kehitys erityisesti valtionosuusrahoitteisen toiminnan osalta on positiivinen. Vakavaraisuus ja maksuvalmius säilyvät hyvällä tasolla. KAMK:lla ei ole pitkäaikaisia lainoja eikä tarvetta lainanottoon.

Valtakunnallisten rahoitusleikkausten kuten indeksijäädytyksen takia Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy:n (KAMK Oy) taloustilanne jatkuu vuosina 2014 ja 2015 haasteellisena. Yhtiö varautuu kattamaan näiden vuosien mahdollisen tappion omasta pääomasta siten, että merkittäviä henkilöstöön ja toimintaan kohdentuvia toimenpiteitä ei tarvitse toteuttaa.

Rehtori Turo Kilpeläinen korostaa KAMK:n viime vuosina eteenpäin viedyn strategisen kehittymisen merkitystä. Uusia rakenteellisen kehittämisen toimenpiteitä ei toimilupaprosessin aikana ole tarvinnut miettiä. AMK-uudistuksen vaikutukset ovat tulleet toimilupaprosessin aikana kaikille hyvin selkeästi esille. Koko AMK-sektorin toimintalogiikka on muuttumassa. Tuloksellisuuteen perustuva rahoitusmalli tulee olemaan raaka työkalu AMK-kentän voimasuhteiden uudelleen järjestäjänä. Keskinäinen luottamus, oma-aloitteisuus sekä tekemisen meininki takaavat menestymisen edellytykset myös jatkossa, KAMK:n rehtori uskoo ja painottaa Kajaanissa tehtyjen yksimielisten päätösten tärkeyttä niin KAMK:n yhtiöittämisen kuin toimilupahakemuksen valmistelun yhteydessä.

KAMK Oy:n hallituksen puheenjohtaja, Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolosen mukaan KAMK on kainuulaisen kilpailukyvyn kehittämisen tärkein yksittäinen tekijä maakunnan ainoana korkeakouluna ja osaavan työvoiman tuottajana. KAMK on onnistuneesti reagoinut elinkeinoelämän muutoksiin ja sen osaaminen toimii merkittävimpien kaupungin ja maakunnan strategisten kehittämisvalintojen pohjana. Keskuskaupunki Kajaanille KAMK on merkittävin kaupungin pitkäjänteisen osaamisperusteisen elinkeinopolitiikan toteuttaja. Maan hallituksen hallitusohjelmassa on linjattu, että jokaisessa maakunnassa tulee olla vähintään yksi korkeakoulu. Kainuulle tuo korkeakoulu on Kajaanin ammattikorkeakoulu yhdessä sen tiedekumppaneiden ja yhteistyöverkoston kanssa. KAMK Oy:llä on omistajansa Kajaanin kaupungin vahva ja yksimielinen tuki.

Lisätietoja:
Rehtori Turo Kilpeläinen, puh. 044 7101 600, turo.kilpelainen(at)kamk.fi
KAMK Oy:n hallituksen puheenjohtaja, kaupunginjohtaja Jari Tolonen, puh. 044 7100 303, jari.tolonen(at)kajaani.fi