Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Open House -hanke antaa osaamista ja ideoita

Uutisarkisto

Open House -hanke antaa osaamista ja ideoita

10.4.2015 13.00

Open House –hankkeessa vaihdetaan osaamista ja näkemyksiä työelämän sekä korkeakoulujen välillä. Opettajat käyvät työelämävaihdossa eri yrityksissä, opiskelijat tekevät yrityslähtöisiä kehittämistehtäviä ja alueen yritykset ja yhteisöt saavat kehittämisehdotuksia ja uusia ideoita toimintaansa. Tämän kaiken mahdollistaa Open House -hanke.

Työelämälähtöisyys on tärkeä osa nykypäivän korkeakouluopetusta. Tätä asiaa ajatellen Kajaanin, Kymenlaakson ja Mikkelin ammattikorkeakoulut tekivät yhteisen Open House –hankkeen, jolla halutaan varmistaa, että opettajien ja opiskelijoiden työelämävalmiudet paranevat. Hankkeen tarkoituksena on lisätä opiskelijoiden ja opettajien yhteistyötä työelämän kanssa, opettajien pitkäkestoisia työelämäjaksoja ja saada asiantuntijapalveluita yritysten käyttöön. Valmiuksia parannetaan oppivan yhteisön keinoin tekemällä yritysten tarpeista lähteviä yhteisiä kehittämistehtäviä sekä pilotoimalla eri oppimisympäristöjä. Lisäksi hankkeessa kehitetään opettajien ja opiskelijoiden valmiuksia tutkimus- ja kehittämistyöhön.

Kajaanin ammattikorkeakoulussa on tällä hetkellä meneillään useita opettajien työelämävaihtoja. Yhteensä yksitoista opettajaa on ollut tai parhaillaan on suorittamassa 2 kk mittaista työelämävaihtoa alueen eri yrityksissä ja yhteisöissä. Vaihtoon lähti opettajia kaikilta osaamisalueilta. "Työelämävaihdosta kiinnostuneita olisi ollut paljon enemmän kuin nyt pystyttiin lähettämään", toteaa projektipäällikkö Anne Määttä. Tähän mennessä vaihtokokemukset ovat olleet hyviä.

Työelämäjakso integroituu myös opetukseen
Huhtikuussa 2015 työelämäjaksolle suuntaavat KAMKin opettajat Annamaija Juntunen ja Raija Jormakka odottavat mielenkiinnolla kehittämistehtävää ja yhteistyötä. He molemmat toteuttavat työelämävaihdon Kajaanin Mamsellilla ja toivovat saavansa paljon käytännön esimerkkejä omaan työhönsä. ”Olemme syksyn ja kevään aikana tavanneet Mamsellin edustajia ja näissä tapaamisissa kehitystehtäväksi on täsmentynyt Mamsellin kustannuslaskennan kehittäminen”, kertoo Annamaija Juntunen. Kehittämistehtävä on vahvasti integroitu opetukseen niin, että ammattikorkeakoulun opiskelijat tekevät opinnäytetöitä Mamsellin toimeksiannosta. Tavoitteena on myös verkostoituminen sekä se, että löydetään Mamsellin ja Kajaanin AMK:n eri osaamisalueiden välille luontaisia yhteistyökuvioita.

Kajaanin ammattikorkeakoulu on mukana opetus- ja kulttuuriministeriön OPEN HOUSE- hankkeessa yhdessä Mikkelin ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulujen kanssa. Hankkeen toteutusaika on 1.12.2013-31.12.2015.

Kajaanin ammattikorkeakoulussa järjestetään hankkeeseen liittyvä seminaari keskiviikkona 15.4.2015 klo 10-14.30.
Seminaarissa esitellään yhteensä yhdeksän eri esimerkkiä jo pidetyistä sekä tulevista työelämävaihdoista. Paikalla on myös puhumassa toimittaja ja konsultti Pasi Sillanpää, joka on erikoistunut johtamiskulttuurin muutokseen ja kilpailukyvyn kehittämiseen. Sillanpää tuntee hyvin sekä perinteistä savupiipputeollisuutta että digitaalisen maailman kehitystä. Viime keväänä hän julkaisi e-kirjan ”Työtään rakastavien heimo”. Seminaarin on kaikille avoin ja maksuton.

Ilmoittautumiset Open House –seminaariin sekä lisätiedot:
Kajaanin ammattikorkeakoulu
Anne Määttä
anne.maatta(at)kamk.fi, puh. 044 7101 400