Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Kajaanin ammattikorkeakoulun lukuvuoden avajaiset ja 20-vuotisjuhla

Uutisarkisto

Kajaanin ammattikorkeakoulun lukuvuoden avajaiset ja 20-vuotisjuhla

10.9.2012 15.00

Kajaanin ammattikorkeakoulun lukuvuoden 2012 – 2013 avajais- sekä 20-vuotisjuhla pidettiin maanantaina 10.9.2012. Juhlassa jaettiin Suomen Kuntaliiton ja Kajaanin kaupungin kultaiset ja hopeiset ansiomerkit 30- ja 20-vuotisesta työurasta. Juhlapuheen piti Kajaanin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Vesa Kaikkonen ja opiskelijakunnan puheenvuoron käyttää KAMO:n puheenjohtaja Janne Kallunki. 

20-vuotista taivalta juhlistetaan muutosten tuulissa. Ammattikorkeakoulut elävät vaihetta, jossa koko AMK-sektorin toimintaperiaatteet ja -logiikka muuttuvat lähes täydellisesti. Sektorilta on häviämässä jopa 16 % perusrahoituksesta tavoitteiden pysyessä vähintään samoina, paikoin jopa koventuen.  Toiminnan ja yhä kiristyvän talouden tasapainottaminen on Kajaanin AMK:lle, kuten kaikille muillekin AMK:eille merkittävä haaste seuraavan neljän vuoden aikana.

Kajaanin AMK:n rehtori Turo Kilpeläinen muistuttaa, että valtakunnallisiin ja alueellisiin tarpeisiin pohjautuva strateginen kehittyminen on Kajaanin AMK:ssa käynnistetty ja keskeisimmät uudistukset pilotoitu ennen rahoitusleikkausten realisoitumista. Kajaanissa ja Kainuussa toimii Suomen laadukkain toisen asteen koulutusorganisaatio, Suomen paras AMK, sekä tarkoituksenmukainen korkeakoulu- ja sektoritutkimuslaitosten yhteistyömalli, jota halutaan monistaa kaikkialle Suomeen. Laadun ja tuloksen tekemisen edellytykset ovat todellakin olemassa omissa käsissämme.

Vuoden 2014 alusta voimaan tuleva 100 % tuloksiin pohjautuva rahoitusmalli vaikuttaa korkeakoulujen perustoimintaan. Opetus- ja kulttuuriministeriön tuloksellisuusmittareiden perusteella KAMK oli vuonna 2011 Suomen toiseksi tuloksellisin ammattikorkeakoulu. KAMK tullee kasvattamaan suhteellista rahoitusosuuttaan uuden rahoitusmallin myötä.

Rehtori Kilpeläinen toteaa, että Kajaanin AMK on etenemässä luottavaisin mielin kohti visiotaan, Suomen tekevintä ammattikorkeakoulua. Toteuttamalla omia, itselle asettamiamme tavoitteita tuemme myös valtakunnallisten korkeakoulupoliittisten tavoitteiden saavuttamista. Uskomme, että KAMK on vuonna 2016 itsenäinen, substanssiperustaisesti verkottunut ja yhteistyötä tekevä Kainuun kehittämisen moottori sekä tuloksellinen, aluekehitykseen profiloitunut korkeakoulu, jonka toiminta ja talous on tasapainossa. Rehtori Kilpeläinen odottaa, että Opetus- ja kulttuuriministeriö varmistaa valintoja tehneiden korkeakoulujen työrauhan omilla vahvuusalueillaan.

Juhlapuheen pitäjä Kajaanin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Vesa Kaikkonen korosti Kajaanin ammattikorkeakoulun alueellista roolia. Ammattikorkeakoulu on onnistuneesti suunnannut koulutusta aloille, joissa on työelämän kysyntää. Lisäksi oppilaitos on merkittävissä määrin yhteistyössä eri yritysten ja muiden eri organisaatioiden kanssa. Näin ollaan erilaisten projektien kautta luomassa yrityksille ja yhteistyökumppaneille lisäarvoa palvelutuotannon ja palvelutuotteiden kehittämisessä.

-Ammattikorkeakoulun menestyksessä ei tule unohtaa monia yhteistyöhankkeita, joista kunnianhimoisin on monitahoinen CEMIS-hanke, jonka päämääränä on olla vuoteen 2015 mennessä Suomen johtava mittaus- ja tietojärjestelmiin erikoistunut tutkimus- ja koulutuskeskus, toteaa Kaikkonen.

Yhtenä tärkeänä tekijänä Kajaanin ammattikorkeakoulun menestyksen kannalta on ollut selkeä omistuspohja. Tarjolla on ollut monia vaihtoehtoja, mutta näin jälkikäteen on helppo havaita, että Kajaanin kaupunki on ollut se yhteisö, joka on vienyt menestyksellisellä tavalla kehitystä eteenpäin.

Kaikkosen mukaan Ammattikorkeakoulun kehittymisen ja menestyksen kannalta merkityksellistä ovat olleet myös onnistuneet rehtorivalinnat. Kajaanin ammattikorkeakoulun pioneereista on syytä mainita nimeltä Kari Juntunen, jonka jälkeen rehtorit Arto Karjalainen ja Turo Kilpeläinen ovat nostaneet Kajaanin ammattikorkeakoulun yhdeksi Suomen parhaimmaksi ammattikorkeakouluksi. On myös muistettava, että yhteisten visioiden toteuttajana on ollut osaava ja aktiivinen henkilökunta, joka on luonut kainuulaisen korkeakoulutuksen menestymisen edellytykset. Meillä on vahva usko Kajaanin ammattikorkeakoulun tulevaisuudesta.

Ansiomerkkien saajat

20 v. Suomen kuntaliiton ansiomerkki
Happo Eila
Härkönen Satu
Juntunen Eeva
Kemppainen Jaana
Lappalainen Eija
Lappalainen Jaana
Ravelin Teija
Väisänen Mervi

20 v. Kajaanin kaupungin hopealautanen
Airaksinen Risto
Punta-Saastamoinen Maija-Liisa
Romppainen Pentti
Karjalainen Riitta-Liisa
Tervonen Pekka

30 v. Suomen kuntaliiton kultainen ansiomerkki
Kemppainen Eero
Yli-Houhala Rauni

30 v. Kajaanin kaupungin hopealautanen
Lerssi Leena


vesa_kaikkonen.jpg
Juhlapuheenpitäjä kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Vesa Kaikkonen.

palkitut.jpg
Ansiomerkeillä palkitut yhteiskuvassa.

Kuvat: Pekka Agarth