Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / AIKA-ekosysteemi kiihdyttämään yritysten digitalisaatiota, suurteholaskentaa ja tekoälyä Pohjois- ja Itä-Suomessa

AIKA-ekosysteemi kiihdyttämään yritysten digitalisaatiota, suurteholaskentaa ja tekoälyä Pohjois- ja Itä-Suomessa

27.1.2023 10.00

AIKA - Arctic Data Intelligence and Supercomputing Ecosystem in Kainuu - aloittaa toimintansa virallisesti 27.1.2023. Ekosysteemin tavoitteena on tukea yrityksiä datan hyödyntämisessä liiketoiminnassa, sekä suurteholaskennan ja tekoälyn käyttöönotossa. Ekosysteemin taustalla on CEMIS tutkimus- ja koulutuskeskuksen, Kajaanin ammattikorkeakoulun ja CSC:n vahva osaaminen em. alueilla, ja tätä osaamista ja tarjontaan laajennetaan edelleen ekosysteemin tulevien jäsenten avulla. Ekosysteemiä tukevat maailman tehokkaimpiin kuuluvat CSC:n supertietokoneet Kajaanissa.

Ekosysteemi auttaa teknologiayrityksiä uusien digi- ja datateknologioiden käyttöönotossa. Yrityksille avataan pilottihankehaku, jossa AIKA tarjoaa valituille yrityksille lähtötilanne- ja kypsyystasoarvioinnin digitaalisten teknologioiden ja datan käytössä tai konkreettista tukea CSC:n suurteholaskentaympäristöjen käyttöön. Jatkossa ekosysteemi tarjoaa kattavammin palveluja ja asiantuntija-apua dataperustaisen liiketoiminnan kehittämisen eri vaiheisiin.

”AIKA-ekosysteemi tarjoaa yhden luukun periaatteella kainuulaista huippuosaamista. AIKA yhdistää CEMIS-toimijoiden vahvan osaamisen mittaustekniikassa, 3D, VR- ja AR-tekniikoissa, data-analytiikassa ja tekoälyssä, ja linkittää nämä Renforsin Rannassa toimiviin maailman tehokkaimpiin CSC:n operoimiin supertietokoneisiin. Edellistä tarjontaa vahvistetaan vielä alueen koulutustarjonnalla”, toteaa CEMISin johtaja Marko Jäntti. ”Tavoitteenamme on liittää AIKA-ekosysteemi Eurooppalaisten DIH:ien verkostoon (DIH-World, https://dihworld.eu) vuoden 2023 aikana. Tämän yhteistyön kautta pystymme tarjoamaan jäsenillemme kattavamman yhteistyöverkoston ja rahoitusmahdollisuuksia myös EU-tasolla.”

”Ekosysteemin voima on sen jäsenissä. Etsimme uusia yrityksiä mukaan ekosysteemiin laajentamaan sen osaamista ja tarjontaa. Jos toimit data-analytiikan, tekoälyn tai suurteholaskennan parissa, ja uskot, että palvelusi tai tuotteesi olisi hyödyksi ekosysteemille, liity meihin. Tavoitteemme on, että pitemmällä aikavälillä osana ekosysteemiä jäsenemme löytävät myös uusia potentiaalisia asiakkaita,” kiteyttää Anas Al Natsheh, johtava liiketoiminnan kehitysasiantuntija CEMISistä.

”Kajaanissa sijaitseva Euroopan ja maailman 3. tehokkain LUMI-supertietokone tarjoaa ainutlaatuisen kehitysympäristön suomalaisille yrityksille, sillä 20 prosenttia sen kapasiteetista on varattu yrityskäyttöön. Supertietokoneissa tehtävä suurteholaskenta on kuitenkin monille yrityksille vierasta, joten on tärkeää, että AIKA-ekosysteemin avulla pääsemme esittelemään suurteholaskennan mahdollisuuksia ja tukemaan yrityksiä konkreettisesti käytön aloittamisessa,” jatkaa Mikko Kerttula, Kajaanin datakeskusohjelman projektipäällikkö CSC:ltä.

AIKA-ekosysteemi on esillä Big Friday -tapahtumassa Kajaanissa 27.1.2023.

AIKA auttaa yrityksiä digitalisaatiossa ja kouluttamaan henkilöstöään. KAMK myös kouluttaa potentiaalista tulevaa henkilöstöä, esimerkiksi insinöörejä Datasta tekoälyyn-ohjelmassa. Lisätietoja ekosysteemistä ja avattavasta pilottihankehausta on saatavilla osoitteesta https://aikaecosystem.com. AIKA tarjoaa yhteyden useisiin muihin ekosysteemeihin ja kokonaisuuksiin kuten HealthHub Finlandiin, joka kuuluu European Digital Innovation Hubs (EDIH) verkostoon.

 

Lisätietoja:

Anas Al Natsheh 
TKI Yliopettaja, Kajaanin ammattikorkeakoulu
CEMIS Johtava liiketoiminnan kehitysasiantuntija,
Centre for Measurement and Information Systems (CEMIS)
Mob. +358 44 7101228
e-mail: anas.alnatsheh@kamk.fi
http://www.cemis.fi
http://www.kamk.fi