Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Vähähiilinen puukerrostalo nousemassa Kajaaniin

Vähähiilinen puukerrostalo nousemassa Kajaaniin

webinaarin neliömainos.jpg
25.10.2021 14.37

Kajaaniin entiselle linja-autoaseman tontille on nousemassa Sammonkaari-kortteli. Sen ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan päivittäistavarakauppa sekä opiskelija-asuntoja. Toisen vaiheen vapaarahoitteiset asunnot ovat myös markkinoinnissa. Maanalaisen ja ensimmäisen kerroksen teräs-betonirakenteen päälle rakentuu neljä puista asuntokerrosta. 
Kyseessä ovat ensimmäiset puurakenteiset opiskelija-asunnot sekä ensimmäinen vapaarahoitteinen puukerrostalokohde Kainuussa. 

Kajaanin ammattikorkeakoulun Rakentamisen vähähiiliset energiaratkaisut (RAVE) -hankkeessa laskettiin Sammonkaari-korttelin hiilijalanjälki ja -kädenjälki rakennuksen koko elinkaaren ajalta. Laskennassa arvioitiin rakennusten koko elinkaaren aikaiset kasvihuonekaasupäästöt materiaalien valmistuksesta rakennuksen purkamiseen sekä käytön aikainen energiankulutus. Lisäksi arvioitiin puurakenteisiin varastoituneen hiilen määrä.

Elinkaaren hiilijalanjälki- ja hiilikädenjälkilaskenta vahvisti puurakennuksen merkityksen hiilivarastona. Hankkeelle laadittua elinkaariarvioinnin tulosta verrattiin vastaavan laajuiseen, tyypilliseen betonirunkoiseen asuinkerrostalonon. Vertailu osoitti, että puurunko lisää rakennuksen hiilivarastoa ja pienentää hankkeen materiaalien hiilijalanjälkeä, kun vertaillaan tyypillisiä ratkaisuja.

Kajaanissa tehdään jatkuvasti toimenpiteitä kaukolämmöntuotannon päästöjen vähentämiseksi. Tällä on vaikutus myös rakennusten lämmityksestä aiheutuvaan päästökehitykseen. Tavoitteena on, että rakennukset ovat käytön ajalta lähes hiilineutraaleja.

Laskenta ja sen tulokset esitellään tarkemmin RAVE-hankkeen webinaarissa keskiviikkona 27.10. klo 13–15. Webinaarissa käsitellään puurakentamista muutenkin, esimerkiksi sen terveysvaikutusten näkökulmasta, puurakentamisen erityispiirteitä kosteudenhallinnasta paloturvallisuuteen sekä kuullaan kainuulaisen puutuoteteollisuuden näkökulmaa. 

Webinaarin ohjelma löytyy RAVE-hankkeen verkkosivuilta: www.kamk.fi/rave 
Webinaariin pääset mukaan ilmoittautumalla verkkosivuilta löytyvästä linkistä. 

Lisätietoa: 
Silja Keränen, projektipäällikkö
p. 044 7100 288
silja.keranen@kamk.fi

 


RAVE – Rakentamisen vähähiiliset energiaratkaisut
Kajaanin ammattikorkeakoulu