Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Uusi hanke liikuntadatan hyödyntämiseen Kainuussa

Uusi hanke liikuntadatan hyödyntämiseen Kainuussa

14.10.2020 12.00

Kajaanin ammattikorkeakoulussa (KAMK) alkaa vuoden 2021 alussa 2-vuotinen EAKR-rahoitteinen Dataperustainen liikkuminen – Liikuntadatan hyödyntäminen Kainuussa -hanke. Hanke toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän Yliopiston liikuntateknologian yksikön ja Tieteen tietotekniikan keskuksen CSC:n kanssa.

Liikuntadata ja sen analytiikka on ajankohtainen aihe niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Liikuntadata ja sen käsittely laajenevat sovellusalueena myös hyvinvointidataan (wellness) ja edelleen terveysdataan. Uusi hanke kuuluu isompaan liikuntadata hankekokonaisuuteen, jossa tavoitellaan liikuntaan ja hyvinvointiin liittyvän osaamisen vahvistamista Kainuussa sekä liikuntadatan datapoolia. 

Hankekokonaisuuden lopullisena tavoitteena on luoda liikuntadatan osaamiskeskus Kainuuseen. Hankkeessa kartoitetaan Kainuun liikunta-alan yritysten liikuntadataan sekä kuntien liikuntapaikkaa mittaamiseen liittyviä tarpeita. Lisäksi määritellään liikkumisen mittauskokonaisuus ja kartoitetaan data-alusta. Tärkeänä tavoitteena on myös Jyväskylän yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikön Coachtech – järjestelmän jatkokehitys ja tuotteistaminen. Hankkeessa kehitetään myös vahvasti KAMKin liikunnanohjaajakoulutuksen dataperustaisen liikkumisen osaamista. 

”Liikuntadata tarjoaa merkittäviä TKI-mahdollisuuksia sekä alueen toimijoille että alueelle itselleen. Tulevassa EU:n Europe Horisontti –tutkimusohjelmassa tulee olemaan merkittäviä rahoitushakuja liikuntadataan liittyen. Siitä ovat kiinnostuneita isot kansainväliset toimijat, kuten Microsoft, IBM ja Atos”, kertoo TKI-vastaava Katri Takala

Kainuun on hyvä olla mukana kasvattamassa osaamistaan ja roolia tällä sektorilla. KAMK haluaa olla osana tätä kehitystä ja luoda kärkiosaamista liikuntadataan liittyen. Osaamisen vahvistamisesta hyötyvät myös liikunnanohjaaja -opiskelijat ja tulevat liikunta-alan ammattilaiset, jotka pääsevät aiheen pariin opintojensa kautta.