Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Toiminta hyvää, mutta valtio leikkasi perusrahoitusta - KAMK joutuu irtisanomaan

Toiminta hyvää, mutta valtio leikkasi perusrahoitusta - KAMK joutuu irtisanomaan

27.2.2019 10.07

Kajaanin ammattikorkeakoulu (KAMK) kertoi 9.1. käynnistävänsä sopeutusohjelman toiminnan ja talouden tasapainottamiseksi, jonka osana olivat koko henkilöstöä koskevat yhteistoimintaneuvottelut , jotka päättyivät 26.2. Opetus ja kulttuuriministeriön perusrahoitusta on leikattu neljänneksellä vuodesta 2012 lukien ja indeksikorotukset ovat jäädytetty. Ohjelma käynnistettiin, sillä perusrahoitus ei riitä nykyisen rakenteen ylläpitoon. Vuoden 2018 tulos oli 1.328 miljoonaa euroa tappiollinen.
”Olemme rahoituksen osalta varsin oudossa tilanteessa. Käytännössä KAMKin kaikki tulosmittarit ovat parantuneet 1%-20% viime vuonna. Valmistuneiden määrä, opiskelijatyytyväisyys ja työllistyminen ovat kehittyneet erittäin positiivisesti. Yhteistyö yritysten kanssa on syventynyt ja projektirahoituksen määrä on kasvanut noin miljoonalla eurolla kahtena viimevuonna. Silti perusrahoituksemme leikataan, emmekä voi käyttää projektirahoitusta perustoimintaamme. Emme halua lähteä tielle, jonka useat muut AMKit ovat valinneet ja keskittää kaikkea opetustamme vain pääkampukselle. Näin toimien näivettäisimme koko Kainuuta. Siksi aloitimme esimerkiksi Suomussalmella sairaanhoitajakoulutuksen.” kertoo rehtori Matti Sarén.

Sopeutusohjelma pitää sisällään toiminnan tehostamisen sekä 12 henkilön irtisanomisen tai osa-aikaistamisen sekä koko henkilöstön lomautuksen neljäksi viikoksi. Nämä toimenpiteet toteutetaan tämän vuoden aikana. Irtisanomisista tai osa-aikaistamisista kaksi kohdistuu opettajiin ja loput muuhun henkilökuntaan.

”Meille tärkeintä on laadukas, tulevaisuuden tarpeisiin vastaava opetus. Sellainen, joka luo opiskelijoille vetovoimaa tulla ja opiskella KAMKissa, sekä työllistyä Kainuuseen. Vaikka taloustilanne on haastava, pyrimme tekemään ratkaisumme siten, että opiskelijan arkeen tai kumppaniemme kanssa tehtäviin hankkeisiin niillä olisi mahdollisimman pieni vaikutus.” jatkaa Sarén.

Kapenevasta perusrahoituksesta johtuen KAMK on aloittanut kaksi uutta koulutusta uudenlaisella rahoitusrakenteella. Syksyllä alkava ”Datasta Tekoälyyn” on Suomen ensimmäinen insinööriohjelma, joka keskittyy kaupallisten tekoälyratkaisujen osaajien koulutukseen. Koulutuksen rahoitus tulee pääosin työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä yrityksiltä.

Toinen merkittävä uusi avaus on kone- ja kaivannaistekniikkaan rakennettava ohjelma. Terrafame Oy on nähnyt sen niin merkittäväksi toiminnalleen, että sijoittaa sen käynnistämiseen tarvittavan summan.

Toiminnallisesti KAMK on edelleen viiden Suomen tuloksellisemman ammattikorkeakoulun joukossa. Tulokset yritysyhteistyöstä sekä opiskelijoiden valmistumisesta ja sijoittumisesta työelämään ovat KAMKin kokoon suhteutettuna edelleen Suomen parhaita.

Lisätietoja:
Rehtori/toimitusjohtaja Matti Sarén, matti.saren(@)kamk.fi, puh. 044 7101 600