Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Todistusvalinta pääväylänä ammattikorkeakouluihin

Todistusvalinta pääväylänä ammattikorkeakouluihin

22.11.2019 16.00

"Keväästä 2020 lähtien todistusvalinta tulee toimimaan pääväylänä ammattikorkeakouluihin." Näin kertoo Susanna Lepola Kajaanin ammattikorkeakoululla perjantaina järjestetyssä yhteishakupäivässä. Lepola oli mukana Kajaanin ammattikorkeakoulun ja Kainuun ammattiopiston, Kajaanin lukion ja Kainuun perusopetuksen yhteisessä Yhteishakupäivässä kertomassa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamasta korkeakoulutuksen kehittämishankkeesta, jossa on kehitetty ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintoja.

Jatkossa hakijat valitaan ammattikorkeakouluun todistusvalinnalla tai digitaalisella AMK-valintakokeella. Todistusvalinta tehdään ammatillisen perustutkinnon perusteella, mikäli todistus on saatu vuoden 1.8.2015 jälkeen tai ylioppilastutkintotodistuksella.  

"Sekä ylioppilastodistusten ja ammatillisen perustutkinnon todistusten aineet on pisteytetty ja ylioppilastutkinnolla ja ammatillisella perustutkinnolla on omat kiintiönsä valintaprosessissa", Susanna Lepola kertoo. "Uudistuksen tarkoitus antaa kaikille hakijoille tasapuolinen mahdollisuus päästä opiskelemaan korkeakouluun."

Koko ammattikorkeakoulun hakuprosessi on suuressa muutoksessa. Tänä syksynä koettiin ensimmäinen korkeakoulujen hakuprosessiin liittyvä muutos, kun ammattikorkeakoulut ottivat käyttöön yhteisen AMK-valintakokeen. Uusi AMK-valintakoe on ammattikorkeakoulujen yhteinen, digitaalinen valintakoe, joka on käytössä ammattikorkeakoulujen yhteishaussa. 

"AMK-valintakoeuudistus oli ensimmäinen askel hakuprosessin suuressa muutoksessa, kun se otettiin käyttöön syksyn yhteishaussa. Kokemukset AMK-valintakokeesta syksyn osalta olivat positiivisia ja hakijoiden palautteen perusteella järjestelmä koettiin helppokäyttöiseksi. Tästä on hyvä jatkaa kohti kevään yhteishakua, jolloin hakijamäärät ovat suuremmat ja hakukohteita on enemmän. Seuraava suuri askel on valintakokeen lisäksi edessä keväällä, kun todistusvalinta lähtee kunnolla käyntiin."

AMK-valintakoe tehdään omalla kannettavalla tietokoneella ja valintakokeen sisältö ja kesto määräytyy sen mukaan, mihin hakukohteisiin hakija on hakenut. Valintakokeessa on kaikille hakijoille yhteisiä osioita sekä niiden lisäksi koulutusalakohtaisia osioita. Hakija suorittaa yhdellä suorituskerralla kaikki ne osiot, jotka kuuluvat hänen hakukohteisiinsa. Valintakokeen voi tehdä missä tahansa ammattikorkeakoulussa, jossa AMK-valintakoe on käytössä ja jossa on vapaita paikkoja valintakoetilaisuuksissa.  

"On hienoa, että nykyään voi hakea useampaan koulutukseen samalla valintakokeella. Valintakokeiden osiot määräytyvät hakijalle sen mukaan, mihin hän on hakenut. Valintakoe on muuttunut hakijaystävällisemmäksi, kun samalla kokeella voi hakea useampaan koulutukseen ja lisäksi valintakokeen voi suorittaa haluamassaan korkeakoulussa, eikä valintakokeen perässä tarvitse enää välttämättä lähteä toiselle puolelle Suomea", Lepola kertoo.