Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Kulttuurihistoriasta nostetta Suomussalmen ja Kainuun matkailuun

Kulttuurihistoriasta nostetta Suomussalmen ja Kainuun matkailuun

17.3.2023 9.34

Kulttuurihistoriasta nostetta Suomussalmen ja Kainuun matkailuun -hanke on Kainuun Liiton AKKE-rahoitteinen (Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen) kehittämishanke, jossa Kajaanin ammattikorkeakoulu toimii hankkeen hallinnoijana ja päätoteuttajana. Suomussalmen kunta on mukana omarahoitusosuudella ja hankkeen projektipäällikkö Darja Korhonen työskentelee Suomussalmella. Syyskuussa 2022 käynnistynyt hanke kestää vuoden 2023 loppuun.
Maaliskuuhun tultaessa hanke on edennyt hyvää vauhtia käytännön toimenpiteisiin. 


Tarinoita Kainuun korpimailta -podcast-sarja julkaistaan toukokuun aikana. Podcast-sarjan tuottajaa tai jaksojen kuunteluun tarkoitettua alustaa ei ole vielä valittu. Podcast-alustalla tarkoitetaan kanavaa, jossa podcast on kuunneltavissa, kuten Spotify, Podimo tai Supla.

Sarjassa tuotetaan viisi podcastia, joiden teemoiksi on valittu Suomussalmen esi-, paikallis- ja sotahistoria sekä Ilmari Kianto. Yksi podcasteista käsittelee Kalevalaa ja kalevalaisuutta. Lisäksi tuotetaan yksi englanninkielinen podcast kansainvälisille asiakkaille.


Vaietut arktiset sodat -diginäyttely avautuu Suomussalmen matkailutoimiston yhteyteen Jalonniemi-taloon. Näyttelyn sisältö käsittelee toisen maailmansodan vähiten tunnettuja tapahtumia arktisella alueella painottuen erityisesti Suomussalmen tapahtumiin ja alueella käytyihin taisteluihin. 


Näyttelyn sisältö rakennetaan kahdeksalle kosketusnäytölle, joiden avulla katsoja voi tutustua näyttelyyn omaan tahtiin. Lisäksi näyttelytilasta löytyy pieni elokuvahuone, jossa on katsottavissa Raatteentie-lyhytelokuva.
Näyttelyn sisällöntuottajaksi on valittu oululainen NTRNZ Media Oy ja tavoitteena on avata näyttely toukokuussa.


Suomussalmen kirkonkylälle on suunnitteilla kävelyreitti, jossa tuodaan esille Ilmari Kianto ja muu alueen kulttuurihistoria. Tarkoituksena on saada reitti ja sen opasteet käyttöön jo tulevana kesänä, näin ollen reitti toimii sekä ryhmien että yksittäisten matkailijoiden käyntikohteena. Lisäksi suunnitteilla oleva Tarinoita Kainuun Korpimailta -podcast-sarja nivoutuu osaksi kävelyreittiä.

Hankkeen yhtenä toimenpiteenä on Suomussalmen kulttuurihistoriallisesti merkittävien tapahtumapaikkojen ja kohteiden vieminen Outdooractive-sovellukseen. Outdooractive on karttapalvelu, josta löytyy tietoa mm. pyöräily- ja vaellusreiteistä, nähtävyyksistä ja käyntikohteista. Outdooractiveen tuotu sisältö voidaan helposti nostaa myös osaksi muita verkkopalveluja, kuten Visit Suomussalmen verkkosivuja.

Outdooractiven lisäksi hankkeessa on tehty kulttuurihistoriaan painottuvaa sisältöä Visit Suomussalmen Facebook- ja Instagram-sivuille. Julkaisuja on tehty mm. Kalevalanpäivään liittyen ja tulossa on ainakin talvisodan päättymiseen (13.3), kansalliseen veteraanipäivään (27.4.) ja Ilmari Kiannon syntymäpäivään (7.5.) liittyvät julkaisut.

Lisätiedot: 
Kulttuurihistoriasta nostetta Suomussalmen ja Kainuun matkailuun -hankkeen projektipäällikkö Darja Korhonen, puh. 040 4866 412 Tai sähköpostilla darja.korhonen(at)kamk.fi