Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Kaksoisuran kehittämistä kahden organisaation yhteistyönä

Kaksoisuran kehittämistä kahden organisaation yhteistyönä

13.1.2022 12.34

Kainuun tunnuslukuja tarkasteltaessa esille nousevat väestön ikärakenne sekä nuorten aikuisten muuttaminen toisaalle. Kainuun liiton tilastojen mukaan 20–24-vuotiaista naisista lähes 30 prosenttia lähtee Kainuusta vuosittain. Samanikäisillä miehillä vastaava luku on päälle 20 prosenttia. Vetovoiman lisäksi keskeinen merkitys on myös pitovoimalla. Kuinka nuoret saadaan jäämään Kainuuseen?

Monipuoliset koulutusmahdollisuudet kuuluvat veto- ja pitovoimatekijöihin. Alueella kehitetään rohkeasti myös uusia mahdollisuuksia. Liikuntateknologian koulutuspolku huippu-urheilijoille Kainuussa; korkea-asteen kaksoisura Kajaanin ammattikorkeakoulusta ja Jyväskylän yliopistosta -hankkeessa (2019–2022) kehitetään joustava, alueelle uusia ihmisiä keräävä koulutuspolku. Koulutuspolku mahdollistaa tavoitteellisen urheilun ja opintojen yhdistämisen yksilöllisesti ja räätälöidysti urheilijaopiskelijan kalenteri huomioiden. Kahden korkeakoulun yhteistyö käsittää koulutuksen, tutkimustoiminnan, palvelujen ja osaamisen kehittymisen. Hyötyjiä ovat niin urheilijat, yhteistyökumppanit, toteuttavat organisaatiot, alueen palveluntarjoajat kuin Kainuun maakunta. 

Koulutuspolulla urheilijaopiskelija suorittaa tekniikan alan ammattikorkeakoulututkinnon (insinööri tai tradenomi) sekä liikuntatieteiden maisterin tutkinnon. Lisäksi hän saa jäsenyyden Vuokatti-Ruka urheiluakatemiaan. Opinnot alkavat Kajaanin ammattikorkeakoulussa. Yliopisto-opinnot suoritetaan Vuokatin liikuntateknologian yksikössä. Tietyt opintojaksot voi suorittaa etä- tai hybriditoteutuksena tai itsenäisesti opiskellen, mutta osa kursseista vaatii myös opiskelijan läsnäoloa. Opintojen suunniteltu kesto on seitsemän vuotta, jonka aikana urheilijaopiskelija suorittaa kaksi korkeakoulututkintoa. 

Koulutuspolun seuraava erillishaku on 16.-30.3.2022 Opintopolun kautta. Opinnot alkavat syksyllä 2022. Hanke toteutetaan Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämällä ESR-rahoituksella, Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustuksella sekä toteuttajien omarahoituksella. 

Lisätietoja koulutuspolusta antavat projektikoordinaattori Essi Fonselius (essi.fonselius@kamk.fi, 040 626 5316) sekä projektipäällikkö Ritva Mikkonen (ritva.s.taipale@jyu.fi, 040 662 1330), https://liikuntateknologia.fi/ sekä Instagramissa ja Facebookissa liikuntateknologia.fi. 

Lähde: Kainuun liitto. Väestö ja muuttoliike. https://kainuunliitto.fi/tietopalvelut/tilastot/vaesto-ja-muuttoliike/.