Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / KAMK rakennus- ja yhdyskuntatekniikka uusiutuvien energialähteiden äärellä

KAMK rakennus- ja yhdyskuntatekniikka uusiutuvien energialähteiden äärellä

tuulimyllykuva.jpg
3.11.2017 10.36


Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinöörin on tulevaisuudessa yhä tärkeämpää tunnistaa erilaiset energialähteet, paitsi rakentamisen, niin ilmaston kannalta erityisesti rakennuksen elinkaaren aikana.

Opiskelijamme vierailivat ja saivat informaatiota tämän päivän tuulienergiasta, sen kapasiteetista ja tuulienergian rakentamisen vaatimuksesta vieraillessamme Taalerin ja Kainuulaisen energiayhtiö Loiste Energia Oy:n tuulipuistossa Suomussalmella.


Puiston rakentamisen investoinnit ovat olleet noin 75 miljoonan euroa, joka on työllistänyt alan ammattilaisia noin kahden vuoden ajan ja alueelle sijoittuvien tuulipuistojen arvioidaan työllistävän elinkaarensa aikana yli 2200 henkilötyövuotta.
Myös mittasuhteet ovat omaa luokkaansa, voimaloiden roottorin halkaisija on 131 metriä ja napakorkeus 144 metriä, tämän on toki moni autoilija voinut huomata tiellä liikkuessa kohdatessaan viikoittaisia erikoiskuljetuksia Kainuussa.
Yksikköteholtaan voimalat ovat 3 MW. Pystytettävät voimalat on toimittanut Nordex ja maarakennus- ja alustatöistä on vastannut rakennusyhtiö NCC, jotka molemmat työllistävät rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinöörejä – myös tulevaisuudessa.


Lisätietoja:
Lehtori Hannu Hietala, hannu.hietala@kamk.fi