Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Ammattikorkeakoulujen opiskelijavalinnat uudistuvat laajasti – syksyllä käyttöön yksi yhteinen valintakoe

Ammattikorkeakoulujen opiskelijavalinnat uudistuvat laajasti – syksyllä käyttöön yksi yhteinen valintakoe

4.9.2019 10.00

Tänään alkavassa yhteishaussa on ensimmäistä kertaa käytössä ammattikorkeakoulujen yhteinen AMK-valintakoe. Hakija voi yhdellä kokeella hakea useisiin hakukohteisiin eri ammattikorkeakouluissa ja eri aloilla. Yhteishaussa voi hakea enintään kuuteen hakukohteeseen.

-Hakeutuminen helpottuu merkittävästi, kun hakijan ei tarvitse osallistua useisiin eri valintakokeisiin. Samalla kokeella voi hakeutua eri koulutuksiin ja kokeen voi tehdä missä tahansa ammattikorkeakoulussa ympäri Suomen, toteaa AMK-opiskelijavalintojen kehittämishankkeenprojektipäällikkö Marko Borodavkin Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Hakeutumista yksinkertaistaa myös luopuminen sosiaali- ja terveysalan esivalintakokeesta.

Uusi valintakoe ei  edellytä valmentautumista

AMK-valintakokeessa arvioidaan hakijan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin, mutta ei opintojen sisältöjä. Koe pitää sisällään kaikille hakijoille yhteisiä sekä koulutusalakohtaisia osioita, joita hakija suorittaa hakukohteidensa mukaisesti. Kaikille yhteiset osiot testaavat päätöksenteko- sekä kieli- ja    viestintätaitoja. Lisäksi kokeessa arvioidaan hakukohteista riippuen matemaattisia-, matemaattis-luonnontieteellisiä sekä eettisiä taitoja.
AMK-valintakoe järjestetään 29.10.-1.11.2019 välisenä aikana, ja hakija ilmoittautuu valitsemaansakokeeseen yhteishaun yhteydessä:
1.Hakija valitsee missä ammattikorkeakoulussa ja minä päivänä haluaa suorittaa kokeen.
2.Hakija ilmoittautuu AMK-valintakokeeseen Opintopolku.fi -palvelussa yhteishaunhakulomakkeella.
3.Hakija tekee kokeen valitsemansa ammattikorkeakoulun tiloissa omalla kannettavalla tietokoneella valitsemansa päivän aikana.

Ammattikorkeakouluissa on tarjolla syksyn yhteishaussa 6324 aloituspaikkaa. AMK-valintakokeeseen odotetaan osallistuvan syksyllä 20 000-30 000 hakijaa. Ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintauudistukset jatkuvat keväällä 2020, jolloin myös uusi todistusvalinta otetaan laajastikäyttöön.-Ammattikorkeakoulut kehittävät yhdessä opiskelijavalintoja hakijaystävällisempään ja tasa-arvoisempaan suuntaan. AMK-valintakoe on yksi iso harppaus tätä kohti, kertoo AMK-opiskelijavalintojen kehittämishankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Tapio Rimpioja.

AMK-valintakoe Kajaanin ammattikorkeakoulussa
Kajaanin ammattikorkeakoulussa (KAMK) AMK-valintakoepäivät ovat 30. - 31.10.2019. KAMKissa sairaanhoitajakoulutuksen ja liikunnanohjaajakoulutuksen (monimuotototeutukset) hakijat osallistuvat yhteiseen AMK-valintakokeeseen. Matkailun koulutus (monimuotototeutus), hakijat osallistuvat KAMKin erilliseen valintakokeeseen, joka järjestetään 01.11.2019 kello 10.00 – 12.00. Valintakokeeseen ilmoittautuminen alkaa klo 9.30. Lisätietoja Kajaanin ammattikorkeakoulun valintakokeista hakijapalvelut@kamk.fi 

Taustaa

•Opetus- ja    kulttuuriministeriön ja    korkeakoulujen linjausten mukaisesti jatkossa ammattikorkeakouluopiskelijat valitaan pääsääntöisesti todistusvalinnalla. Samalla kehitetään muita valintamenettelyitä, mm. valintakokeita.
•AMK-valintakoe on pääasiallinen valintatapa ammattikorkeakoulutukseen syksyn 2019 yhteishaussa. Kaikki alat käyttävät AMK-valintakoetta lukuun ottamatta kulttuurialaa.
•AMK-valintakoe perustuu tutkittuun tietoon.
•AMK-valintakokeen tiedot ja ohjeet hakijoille on koottu yhteen paikkaan ammattikorkeakoulujen yhteiselle ammattikorkeakouluun.fi (linkki sähköisessä tiedotteessa) sivustolle. Hakijoiden on tärkeää tutustua ohjeisiin ennen AMK-valintakoetta.

Lisätietoja ja yhteyshenkilöt:
Marko Borodavkin Projektipäällikkö, AMK-opiskelijavalintojen kehittämishanke
Metropolia Ammattikorkeakoulu
040 662 5046
marko.borodavkin@metropolia.fi

Tapio Rimpioja
Ohjausryhmän puheenjohtaja, AMK-opiskelijavalintojen kehittämishanke
Metropolia Ammattikorkeakoulu
050 376 4063
tapio.rimpioja@metropolia.fi


Petri Lempinen Toiminnanjohtaja,
Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry
040 766 7805
petri.lempinen@arene.fi