Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Ammattikorkeakoulujen käytännön ICT-yhteistyö saa jatkoa konesalihankkeella

Ammattikorkeakoulujen käytännön ICT-yhteistyö saa jatkoa konesalihankkeella

26.5.2015 11.00

Kolmetoista suomalaista ammattikorkeakoulua ovat ensimmäisenä etujoukkona sopineet CSC - Tieteen tietotekniikan keskuksen (CSC) kanssa ”Virtuaalikonesali” –pilottihankkeen käynnistämisestä. Pilottiympäristö sijoittuu CSC:n Kajaanin konesaliin Renforsin Rannan yritysalueelle. Konesalikontti hankittiin Kainuun Liiton myöntämällä EAKR-rahoituksella varta vasten korkeakoulujen tarpeita silmälläpitäen ja otettiin tuotantokäyttöön marraskuussa 2014. Pilottisopimus mahdollistaa mukana oleville ammattikorkeakouluille ruuhkattomat Funet-tietoliikenneyhteydet, tarvittavat virtuaalipalvelimet ja tallennuspalvelut.

Pilotissa testataan esimerkiksi ammattikorkeakoulujen yhteisenä palveluna toteutettuja verkkoyhteyksiä ja sinne hankittavan virtuaalipalvelin- ja tallennusympäristön soveltuvuutta ammattikorkeakoulujen käyttöön. Hankkeessa kokeillaan myös uusia teknologiaratkaisuja useiden ICT-palvelutoimittajien kanssa ja kehitetään ammattikorkeakoulujen asiantuntijaosaamista uusien teknologioiden käytössä.

Käytännön yhteistyön tiivistämiseen tähtäävä pilottihanke on kansallisesti merkittävä edistysaskel opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) toiminta-alueella. Sopimus syntyi osana OKM:n ja ammattikorkeakoulujen rahoittamaa ICT-toiminnan tehostamiseen tähtäävää KATe2-hanketta. Ratkaisulla haetaan uusia laadukkaita ja kustannustehokkaita tapoja tuottaa yhteisiä palveluja ja tukea sekä oppimista että opetusta vauhdilla digitalisoituvassa korkeakouluympäristössä.

Nyt pilotin ulkopuolelle jääneille korkeakouluille yhteistyöhankkeeseen mukaantulo ei onneksi ole vielä liian myöhäistä. ”Pilotin jälkeiseen mahdolliseen tuotantovaiheeseen osallistuminen on mahdollista myös muille korkeakouluille”, lupaa KATe2-hankkeen projektipäällikkö Taisto Mattila. ”Myös CSC:llä toivotaan muidenkin korkeakoulujen seuraavan pilottiryhmän perässä ja samalla kehittävän omaa osaamistaan uusien konesaliteknologioiden ja energiatehokkuuden osalta”, sanoo CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.

Sopimuksen allekirjoittivat Centria-ammattikorkeakoulu, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Humanistinen Ammattikorkeakoulu, Hämeen Ammattikorkeakoulu, Kajaanin Ammattikorkeakoulu, Karelia Ammattikorkeakoulu, Lahden Ammattikorkeakoulu, Saimaan Ammattikorkeakoulu, Satakunnan ammattikorkeakoulu, Savonia-ammattikorkeakoulu, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Turun ammattikorkeakoulu.
Lisätiedot:

Risto Hyvönen, Kajaanin Ammattikorkeakoulu, Virtuaalikonesali-pilottihankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, risto.hyvonen(at)kamk.fi
Taisto Mattila, KATe2-hankkeen projektipäällikkö, taisto.mattila(at)diak.fi

Kimmo Koski, toimitusjohtaja, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy, kimmo.koski(at)csc.fi

Marjut Andler, johtaja, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy, marjut.andler(at)csc.fi

CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy tarjoaa suomalaisen tiedeyhteisön käyttöön Pohjoismaiden tehokkaimman laskentaympäristön, huippunopeat ja luotettavat tietoliikenneyhteydet sekä Suomen parhaat tieteen tietotekniikan asiantuntijat ja palvelut. CSC on voittoa tavoittelematon, opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnoima valtion erityistehtäväyhtiö. www.csc.fi