Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Tekoälystä apua viruspandemioiden ennustettavuuteen 

Uutisarkisto

Tekoälystä apua viruspandemioiden ennustettavuuteen 

27.8.2020 14.00

Nykyisen koronavirustilanteen myötä viruspandemioiden etenemisen ja levinneisyyden tutkimiseen sekä ennakointiin on todellinen tarve. Oikea-aikaiset torjuntatoimet vaativat tarkkaa tietoa viruspandemioiden liikkeistä.   
 
Kajaanin ammattikorkeakoulussa kehitetään parhaillaan tekoälyyn pohjautuvaa alustaa viruspandemioiden ennakointiin. Business Finlandin rahoittamassa Pandemic Platform -hankkeessa rakennetaan KAMKin supertietokonetta hyödyntävä, tekoälypohjainen pilottiratkaisu, joka selvittää sekä tutkii olemassa olevasta datasta koronaviruksen leviämisen mallintamista.  
 
Tutkimukseen tarvittavan datan tarjoavat yhteistyökumppanit iSTOC ja Nordlab.  iSTOC on kehittänyt kansainvälisen, kattavan ratkaisun infektiotautien analysointiin älypuhelinta, konenäköä ja tekoälyä hyödyntäen (www.istoc.io).  Nordlab on Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä. Nordlabin aluelaboratoriot sijaitsevat Kajaanissa, Kemissä, Kokkolassa, Oulussa ja Rovaniemellä (www.nordlab.fi). 
 
Nämä mittaustiedot yhdistettyinä muihin pandemian leviämiseen vaikuttaviin ilmiöihin, kuten ihmisten liikkumiseen sekä säätilaan tai muuhun dataan mahdollistavat tekoälyn menetelmiä käyttäen pandemian käyttäytymisen: leviämisen, voimistumisen/heikentymisen ennakoinnin.  
 
“Erilaisia menetelmiä koronavirustartuntojen mittaamiseen on useita, mutta mittausten hyödyntämiseksi laajemmin tarvitaan tietokanta, jonne kaikki mittauksista saadut tiedot voidaan tallentaa. Pandemioiden maantieteelliseen ja ajallisen levinneisyyden selvittämiseen erinomaisena apuna toimii tekoälyyn ja data-analytiikkaan pohjautuva järjestelmä”, toteaa projektipäällikkö Timo Lehikoinen.    
 
Koska käsiteltävissä datassa on arkaluontoista tietoa esimerkiksi ihmisten terveyteen liittyen, tietojen käsittelyssä on kiinnitetty erityistä huomiota tietoturvakysymyksiin.  
Pandemic Platform  -hankkeessa valmistellaan pilotin lisäksi jatkohanke tämän kokonaisuuden syvällisempään tutkimukseen. “Jatkohankkeessa kehitämme alustan, joka tarjoaa kaupallisen käytön rinnalla dataa tutkimuslaitoksille niiden omiin tutkimuksiin”, kertoo Lehikoinen.  
 
Kajaanin Ammattikorkeakoululla on Euroopan ainoa opiskelijoiden ylläpitämä supertietokone, jonka ansiosta se on täysin hankkeittemme ja opetuksen käytettävissä. Supertietokone on avoin ja näin ollen myös kumppaneittemme käytettävissä. 
 
 
Lisätietoja:
Timo Lehikoinen
Projektipäällikkö
p. 044 715 7082
timo.lehikoinen(@)kamk.fi
 
Matti Sarén
Rehtori
p. 044 7101 600
matti.saren(@)kamk.fi