Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Lupauksista huolimatta ammattikorkeakoulujen leikkauksesta jatkuvat

Uutisarkisto

Lupauksista huolimatta ammattikorkeakoulujen leikkauksesta jatkuvat

27.3.2013 15.00

Poliitikkojen ja opetusministerin lujat lupaukset siitä, ettei ammattikorkeakoulusektorille tule enää lisäleikkauksia, osoittautuivat turhiksi, kun kehysriihessä vähän kuin huomaamatta sivulauseessa päätettiin, että valtionosuuksien indeksitarkistukset jäädytetään edelleen vuodelle 2014.

Säästöpäätösten ja nyt tehdyn kehyspäätöksen perusteella ammattikorkeakoulusektori on se,johon säästöt on kohdistettu rajuimmin, eli tehdyillä päätöksillä leikkaukset ovat 18%:n
suuruusluokkaa. Samanaikaisesti indeksipäätöksessä lyötiin korville myös korkeakoulukentän tasa-arvoista kohtelua, kun yliopistojen indeksin jäädytys poistettiin. Seurauksena on yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen välisen rahoituskuilun kasvaminen edelleen.

Samaan aikaan ammattikorkeakoulu-uudistusta pyritään viemään eteenpäin tilanteessa, jossa tehtyjen säästöpäätösten johdosta ammattikorkeakoulujen ja niiden henkilöstön päähuomio kiinnittyy käynnissä oleviin yt-neuvotteluihin ja odotettavissa oleviin henkilöstön lomautuksiin ja irtisanomisiin.

Sanalliset lupaukset niin hallitusohjelmassa kuin koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassakin esittävät kuinka ammattikorkeakoulutuksen laatua parannetaan eri tavoin, mutta samaan aikaan resurssipäätöksin lyödään korville tehtyjä lupauksia.

Nyt pitäisikin pikaisesti päättää tutkimus- ja innovaationeuvoston ammattikorkeakoulujen TKI-toimintaan esittämästä määräaikaisesta erityisrahoituksesta sekä sitoutua siihen, ettei missään tapauksessa enää kiristetä ammattikorkeakoulujen jo nyt kohtuuttoman vaikeaksi muodostunutta rahoitustilannetta. Indeksin jäädyttämistä ei myöskään tule jatkaa vuodelle 2015, joka jo nyt tehtyjen päätösten valossa on ammattikorkeakouluille vaikein.

Asiaa voitaisiin myös jonkin verran korvata niin, että meneillään olevan lainsäädäntöuudistuksen aikana yhtiömuotoisten ammattikorkeakoulujen ALV-kohtelua muutettaisiin sekä käyttötalouden että investointien osalta euro-eurosta palautusmallin mukaiseksi.Tällä voitaisiin tukea jouudistuksen ensimmäisessä vaiheessa ammattikorkeakoulujen ylläpitojärjestelmän muuttamista nykyistä yhtenäisemmäksi.

Arene esittää erityisen huolensa ammattikorkeakoulujen tuottamien yhteiskunnan keskeisten osaajien (mm. insinöörit, sairaanhoitajat) laadukkaan koulutuksen sekä alueellisen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan tulevasta turvaamisesta. Tältä osin hallitusohjelman tavoite osaavimmasta kansakunnasta vuonna 2020 ei näytä pitävän yhtä hallituksen itse tekemien päätösten kanssa.


Lisätietoja:
Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ry, www.arene.fi

Puheenjohtaja Markku Lahtinen,
p. 050 524 6525.
markku.lahtinen@tamk.fi

Toiminnanjohtaja
Timo Luopajärvi,
p. 050 522 6709.
timo.luopajarvi@arene.fi