Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon tarve kasvaa – KAMK:in vetämässä hankkeessa merkittäviä edistysaskelia

Uutisarkisto

Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon tarve kasvaa – KAMK:in vetämässä hankkeessa merkittäviä edistysaskelia

15.4.2021 8.11

Tarve palliatiiviselle ja saattohoidolle kasvaa koko ajan.
-Elämme pidempään, mutta kuolemme sairaampina, mikä lisää myös palliatiivisen hoidon tarvetta, Kajaanin ammattikorkeakoulun sote-osaamisalueen koulutusjohtaja Minna Hökkä huomauttaa. WHO:n mukaan tarve lisääntyy koko Euroopassa. 

Palliatiivinen hoito on parantumatonta, etenevää sairautta sairastavan potilaan aktiivista kokonaisvaltaista hoitoa. Sen tavoitteena on vähentää kärsimystä ja vaalia elämänlaatua. Saattohoito on palliatiivisen hoidon viimeinen vaihe. Sen aika on viimeisinä elinviikkoina tai -päivinä.
Palliatiivisen hoidon ja saattohoidon osaaminen onkin ammattilaisille yhä tärkeämpää.
-Koulutuksen kehittäminen edistää osaamisen kehittymistä tämä puolestaan edistää hoidon kehittämistä ja edistää hoidon saatavuutta, Minna Hökkä sanoo.

Kajaanin ammattikorkeakoulu vetää opetus- ja kulttuuriministeriön kärkihanketta EduPalia, jossa osatoteuttajina on 15 ammattikorkeakoulua, joissa on sairaanhoitajakoulutus, ja kaikki viisi lääketieteen tiedekuntaa. EduPalin tavoitteena on palliatiivisen hoidon ja saattohoidon koulutuksen kehittäminen. Hankkeessa on muun muassa luotu palliatiivisen hoidon ja saattohoidon valtakunnalliset opetussuunnitelmasuositukset perusopetukseen ja erikoistumiseen niin sairaanhoitajakoulutukseen kuin lääketieteen koulutukseen.

Kainuussa tehty kehitystyötä


Kajaanin ammattikorkeakoulun viime viikolla vetämässä Kainuun alueellisessa Sinun oikeutesi, sinun tahtosi – palliatiivisen hoidon symposiumissa nousi esille, miten hoitoa on kehitetty Kainuussa. 
Kainuun soten hallintoylihoitaja Marjo Huovinen-Tervo kertoi symposiumissa, että muun muassa yhteiskehittämällä voidaan vastata tarpeisiin ja haasteisiin. Esimerkiksi Kainuun sotella on käynnistynyt palliatiivinen poliklinikka- ja osastotoiminta. 

Palliatiivisen hoidon asiantuntija -erikoistumiskoulutuksen ja kliininen asiantuntijan (ylempi AMK) opiskelijat kertoivat symposiumissa muun muassa siitä, millainen merkitys vuorovaikutuksessa ja kosketuksella on pal-liatiivisessa hoidossa ja miten palliatiivista hoitoa saavan potilaan oirearviointia sekä kivunhoitoa on kehitetty Kainuun sotella.  Symposiumin järjestivät EduPal-hanke, Yhdessä ihmisen parhaaksi -hanke, Palliatiivisen hoidon asiantuntija -erikoistumiskoulutus ja kliininen asiantuntija (ylempi AMK). Yhdessä ihmisen parhaaksi on KAMK:in ja Kainuun soten yhteishanke, jota rahoittaa Euroopan unionin sosiaalirahasto. 

Perjantaina järjestetään EduPal-hankkeen valtakunnallinen loppusymposium, jossa puhujina on alan korkeita asiantuntijoita niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Mukana ovat esimerkiksi johtaja Julia Ling European Assocation for Palliative Caresta (EAPC) sekä lääkintöneuvos Kaisa Halinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Lisätietoja:
Kajaanin ammattikorkeakoulu
Koulutusjohtaja, EduPal-hankkeen projektipäällikkö
Minna Hökkä
p. 044 715 7078
minna.hokka(@)kamk.fi