hakijalle.jpg

Etusivu>Hakijalle

Kysymyksiä hakemisesta

 

Mistä tiedän, että hakulomakkeeni on tullut perille?

Ilmoita hakulomakkeella sähköpostisi, niin saat lomakkeen lähetettyäsi vahvistusviestin vastaanotetusta hakulomakkeesta.

Valmistun keväällä lukiosta. Haenko yhteishaussa vai erillishaussa?

Lukion päättävät hakevat yleensä korkeakoulujen yhteishaussa. Erillishauissa hakevat esimerkiksi korkeakoulussa tai avoimessa korkeakoulussa jo opintoja suorittaneet.

Mitä tarkoittaa, että voin saada vain yhden opiskelupaikan?

Sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa mieluisuusjärjestyksessä korkeimmalle priorisoimastasi koulutuksesta, johon valintamenestyksesi riittää. Sinulle tarjotaan enintään yhtä opiskelupaikkaa, vaikka valintamenestyksesi olisi ollut hyvä useammassakin hakukohteessa.

Miten kesän 2014 valinnoissa vastaanotettu korkeakoulupaikka vaikuttaa jatkossa mahdollisuuksiin saada uusi opiskelupaikka korkeakoulussa?

Jos otat kesän 2014 valinnoissa syksyllä 2014 alkavasta koulutuksesta paikan vastaan, sinua ei jatkossa enää katsota ensikertalaiseksi niissä hakukohteissa, joissa varataan aloituspaikkoja ensikertalaisille. Näihin hakukohteisiinkin voit jatkossa hakea alan vaihtajana tai korkeakoulututkinnon suorittaneena. Lisätietoa korkeakouluista.

Millaiset korkeakoulujen pääsykokeet ovat?

Korkeakoulujen pääsykokeet järjestetään joko yksi- tai monivaiheisina. Pääsykoepäivä ilmoitetaan etukäteen. Monivaiheisissa valintakokeissa on mahdollista, että seuraavaan vaiheeseen voivat osallistua vain ensimmäisessä vaiheessa parhaiten menestyneet. Katso lisätietoa koulutuskuvausten valintaperusteet ja pääsykokeet -välilehdeltä.

Olen hakenut korkeakoulujen yhteishaussa, mutta en ole saanut kutsuja kokeeseen.

Yleensä ammattikorkeakoulut kutsuvat hakukelpoiset hakijat kokeeseen erillisellä kutsukirjeellä. Yliopistojen pääsykokeeseen voivat useimmiten osallistua kaikki hakijat ilman erillistä kutsua. Tarkista asia koulutuksen kuvauksesta.

Olen hakenut samaan ammattikorkeakoulun koulutukseen ystäväni kanssa ja hän sai jo tiedon, että on päässyt koulutukseen. Minä en ole saanut vielä tietoa valintojen tuloksista, tarkoittaako se, että minua ei ole valittu?

Valintojen tulokset ovat kohdaltasi valmiit, kun valintojen tulokset ovat selvillä korkeimmalle priorisoimassasi koulutuksessa.

Esimerkki: Heidi Hakija on hyväksytty kolmanneksi priorisoimaansa koulutukseen, mutta valinta ensimmäiseksi ja toiseksi priorisoituihin koulutuksiin on vielä kesken. Tällöin Heidi näkee valinnan tulokset vasta kun ylemmäksi priorisoitujen koulutusten valinnan tulokset ovat valmiit.

Milloin saan tiedon siitä, onko minut valittu opiskelijaksi?

Saat tiedot valinnan tuloksesta korkeakoulun käytännön mukaan: joko korkeakoulun ilmoittamana päivämääränä tai kun valintatulos on selvillä. Tavallisesti opiskelupaikan saaneille hakijoille lähetetään kirje, jossa kerrotaan tulokset ja ohjeet opiskelupaikan vastaanotosta sekä ilmoittautumisesta.

Voit myös kirjautua Oma Opintopolku -palveluun, niin saat tietoa valintojen tuloksista, ottaa paikan vastaan sekä ilmoittautua koulutukseen.

Mitä varasija tarkoittaa?

Varasijalla tarkoitetaan sitä, että et ole kyseisellä hakukerralla menestynyt riittävän hyvin tullaksesi valituksi koulutukseen. Kuhunkin koulutukseen valitaan aina aloituspaikkamäärän verran parhaiten menestyneitä. Jos et mahdu tähän joukkoon, mutta et ole myöskään hylätty, jäät varasijalle.

Miten ja milloin varasijoilta valitaan koulutukseen?

Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi korkeammalle priorisoimiinsa koulutuksiin tai päättävät olla ottamatta tarjottua opiskelupaikkaa vastaan.

Valintojen tulokset tulivat ja sain paikan kolmanneksi priorisoimastani koulutuksesta. Olen toisella varasijalla korkeimmalle priorisoimaani kohteeseen, joten haluaisin odottaa vapautuuko paikkoja. Miten minun kannattaa toimia?

Voit ottaa opiskelupaikan ehdollisesti vastaan ja jäädä odottamaan vapautuuko paikkoja. Ehdollinen paikan vastaanotto muuttuu sitovaksi, jos sinua ei valita korkeammalle priorisoimaasi koulutukseen. Jos saat paikan korkeimmalle priorisoimastasi koulutuksesta, sinun pitää muistaa ottaa se paikka vastaan.

 

Jos haluat muuttaa hakemustasi:

Hakukohteiden muuttaminen Oma Opintopolku -palvelussa

Voit muuttaa hakukohteita: lisätä ja poistaa niitä sekä muuttaa hakukohteiden järjestystä Oma Opintopolku -palvelussa hakuaikana. Kirjaudu ja tunnistaudu esimerkiksi verkkopankkitunnuksin Oma Opintopolku-palveluun, ja tee muutokset omalle hakulomakkeellesi. Muista tallentaa muutokset.

Huom! 2. hakuaikana et voi kuitenkaan enää muuttaa 1. hakuajan hakutoiveidesi keskinäistä järjestystä. Et voi myöskään poistaa ensimmäisen hakuajan hakutoiveitasi hakemukseltasi enää 2. hakuaikana (paitsi passivoimalla koko hakemuksen, jolloin kaikki 1. hakuajan hakutoiveet poistuvat pysyvästi.)

Jos haluat passivoida hakemuksesi, voit tehdä sen kirjautumalla Oma Opintopolku-palveluun omalle hakulomakkeellesi.

 

Jos et voi käyttää Oma Opintopolku -palveula

Jos et voi kirjautua Oma Opintopolku -palveluun, ota yhteyttä korkeakouluun, johon olet hakenut.

Meluisuusjärjestyksen muokkaaminen tai yksittäisten hakutoiveiden poistaminen ei ole mahdollista enää hakuajan päättymisen jälkeen.

Yhteystietojen muuttaminen

Oma Opintopolku -palvelussa voit muokata yhteystietojasi myös hakuajan päättymisen jälkeen.

Muut muutokset

Jos haluat tehdä muita muutoksia hakulomakkeellesi, ota yhteyttä korkeakoulun hakijapalveluun.

Jos sinulla ei ole suomalaista henkilötunnusta ja teet useamman hakemuksen, niistä viimeisin jää voimaan ja muut passivoidaan.