Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Skanska Oppiva – harjoitteluohjelma yhdistää Kainuun suurimman työmaan ja KAMKin opiskelijat

Uutisarkisto

Skanska Oppiva – harjoitteluohjelma yhdistää Kainuun suurimman työmaan ja KAMKin opiskelijat

Skanska_Ohjelma.png(vas.) Hannu Hietala,Tero Malinen ja Noora Rajala sekä Jukka Lintunen.
23.4.2018 15.46

Skanska Oppiva on korkeakouluopiskelijoille suunnattu 3-vuotinen harjoitteluohjelma, jota Skanska on hyödyntänyt harjoittelija-, opinnäyte ja rekrytointitarpeissaan jo 14 vuotta. Myös Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK) rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opiskelijat ovat päässeet ohjelman kautta sitoutumaan Skanskaan, yhteen Suomen suurimmista alan toimijoista, jo opintojen aikana. 

Ensimmäiset kaksi ohjelman läpikäynyttä opiskelijaamme aloittavat Skanskalla tutkinnon suoritettuaan suoraan opintojen jälkeen keväällä 2018, seuraavat kaksi opiskelijaa on valittu mukaan uuteen ohjelmaan kevään 2018 aikana.

Ohjelma tarjoaa oivan mahdollisuuden suorittaa opintojen aikainen harjoittelu ja opinnäytetyö niin Kainua – uuden sairaalan työmaalle, kuin muillekin Skanskan työmaille ympäri maata. Ohjelma on valtakunnallinen, ja tänä vuonna siinä on mukana yli 30 alan korkeakouluopiskelijaa. 

”Keskeyttäminen on harvinaista, 1 tai 2 opiskelijaa vuosittain. 14 kuluneen ohjelmavuoden aikana 70 % on edelleen Skanskan palveluksessa”, kertoo Kainuan työmaapäällikkö Jukka Lintunen
Jukka toimii myös KAMKn opiskelijoiden esimiehenä ohjelman aikana, jolloin opiskelijat ovat työsuhteessa Skanskaan, suorittaen samalla opintoihin kuuluvaa harjoittelua. 
”Voisi sanoa, että ensimmäinen vuosi on haalariharjoittelua ja kaksi seuraavaa vuotta sitten jo työjohtoon liittyviä tehtäviä työmaan eri vaiheiden parissa, joten ala tulee varmasti tutuksi. Ohjelmaan liittyy myös pari kertaa vuodessa kaikkien ohjelmassa olevien opiskelijoiden kokoontuminen valmennuspäiville Skanskataloon Helsinkiin. Kokemusten perusteella myös ohjelman suorittaneet opiskelijat ovat antaneet hyvää palautetta”, kertoo Jukka Lintunen.

Itse ohjelma antaa 5 opintopistettä rakennustekniikan opintoihin, jonka kokonaislaajuus on 240 opintopistettä. Yhteensä harjoittelun ja opinnäytetyön myötä on Skanskalla siis mahdollisuus olla mukana 50 opintopisteen verran opiskelijan alkaneella uralla.

Toinen ohjelmaan osallistuvista opiskelijoistamme Oulusta kotoisin, syksyllä 2017 aloittanut Noora Rajalan mielestä on hieno mahdollisuus päästä mukaan harjoitteluohjelmaan, sillä se tukee opintoja erittäin hyvin. 
”Näin opiskelijan näkökulmasta on tärkeää, että työpaikka on varmistettu opintojen ajaksi, sekä mahdollisesti valmistumisen jälkeenkin. Odotan innolla harjoitteluohjelman haasteita ja sitä, että pääsen kehittämään taitojani alan tehtävissä”, kertoo Noora.

Saman ryhmän kajaanilainen Tero Malinen pitää ohjelmaa hyvänä. ”Onhan se todella hyvä mahdollisuus, kun pääsee mukaan tuollaiseen ohjelmaan mikä sisältää kesätyöt, työharjoittelun ja opinnäytetyön sekä lisäksi työpaikan valmistumisen jälkeen. Ei tarvitse opintojen ohella miettiä enää kyseisiä asioita mikä helpottaa myös opiskelua”, Tero toteaa.

Noora ja Tero kertovat mielenkiintonsa ohjelmaan heränneen Jukan vierailun yhteydessä yritysluennon aikana KAMKlla. Samalla kerrottiin tarkempia yksityiskohtia ohjelmasta koko ryhmälle.  Lopullisen vahvistuksen hakemuksen tekemiselle antoi Jukan isännöimä työmaavierailu Uuden sairaalan työmaalla. Ohjelman valintaprosessiin kuuluu esimerkiksi videohaastattelu, jossa tarvitaan myös englannin kielen taitoa. Lopulliset valinnat tehdään henkilökohtaisten haastattelujen perusteella.

Lehtori Hannu Hietala, joka toimii myös Nooran ja Teron ohjaajana KAMKin puolelta, kertookin työelämäyhteyksien olevan merkittävässä roolissa jo opintojen aikana. Tämä on yksi tapa yrityksille varmistaa tulevaisuuden rekrytointitarpeensa.
”Lukuvuoden aikana opiskelijamme tapaavat useiden eri yritysten edustajia, eritysmateriaaleista kiinnitystarvikkeisiin, tuulivoiman rakentajista puurakentamisen toimijoihin, perinteistä suurtyömaata unohtamatta, josta Kainua käy hyväksi esimerkiksi”, Hannu jatkaa.

Noora ja Tero aloittavat ohjelmassa kesällä 2018, tavoitteena työllistyminen Skanskalle opintojen jälkeen. He pääsevät osaksi yli kahdensadan rakentajan joukkuetta Kajaanin uuden sairaalan työmaalle.