Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / KAMKin opiskelijoiden oma konesali kytketään kansalliseen Funet-verkkoon ensimmäisenä Suomessa

Uutisarkisto

KAMKin opiskelijoiden oma konesali kytketään kansalliseen Funet-verkkoon ensimmäisenä Suomessa

Datacenter opiskelija ylläpitämässä konesalia.jpgDatacenter-opiskelija ylläpitämässä konesalia
14.3.2017 10.00

 

Kajaanin ammattikorkeakoulu on valtakunnallisesti tunnettu pelialan koulutuksestaan. Lisäksi tietojärjestelmien koulutusohjelmassa on mahdollisuus erikoistua datacenter-ratkaisuihin (DC). Datacenter-ratkaisujen opiskelijoilla on käytössään oma, pelkästään opetuskäyttöön tarkoitettu konesali, jota ylläpidetään opiskelijavoimin.

Kevätlukukauden aikana opiskelijavetoinen konesali kytketään suoraan CSC:n (CSC – Tieteen tietotekniikan keskus) ylläpitämään kansalliseen korkeakoulu- ja tutkimusverkko Funetiin. Tämä tarkoittaa sitä, että myös vastuu opiskelijakonesalin tietoliikenneratkaisuista ja -turvallisuudesta siirtyy Kajaanin ammattikorkeakoulun IT-tuelta opiskelijoille. Tämänkaltainen kokeilu on Suomessa ensimmäinen laatuaan ja tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden käytännönläheiseen oppimiseen.

CSC:n tarjoama julkinen Funet-verkkoyhteys ja opiskelijakonesali jaetaan neljään osaan. Jokainen vuosikurssi saa hallittavakseen yhden. Kukin osio sisältää riittävän palvelinkapasiteetin konesalista, oman palomuurin sekä muutamia julkisia IP-osoitteita palvelujen pystyttämiseen. Näin opiskelijoilla on käytössään koko IT-palveluntarjoajan tekninen ketju alkaen konesalien talotekniikasta (jäähdytys, virransyöttö, yms.), palvelin- ja verkkolaiteratkaisuista aina virtualisointi- ja palvelukerrokseen asti.

Kajaanin ammattikorkeakoulu on Suomessa ainoa oppilaitos, joka pystyy tarjoamaan kyseisen ketjun pelkästään opiskelijoiden käyttöön.

”Myöskään muualla Euroopassa ei vastaavaa opetuskäyttöistä kokonaisuutta ole tullut vastaan”, sanoo Kajaanin ammattikorkeakoulun lehtori Joona Tolonen.

Uusi ympäristö tarjoaa mielenkiintoisia haasteita opiskelijoille.

”Vastuutamme opiskelijat niin hyvässä kuin pahassa. Jos jokin menee vikaan, niin opiskelijan tehtävä on siivota jäljet ja korjata vahingot”, Tolonen kertoo.

”Mutta virheitä ei pidä pelätä. Yhdessä CSC:n kanssa olemme sopineet siitä, kuinka toimimme, jos opiskelijoillamme menee jokin pieleen”, hän jatkaa.

Pelialan koulutuksen lisäksi Kajaanin ammattikorkeakoululla on perinteikäs insinöörikoulutus, jossa erikoistutaan peliteknologiaan ja älykkäisiin järjestelmiin (IoT-ratkaisut). Lisäksi rakennus- ja konetekniikan koulutusohjelmalla on käynnissä robotiikkaan liittyvä hanke. Kaikkia näitä aloja yhdistää tarve keskitetylle tiedon tallennus- ja analysointiratkaisuille. Muutoksen myötä DC-opiskelijat voivat harjoitella käytännössä kyseisten palvelujen tarjoamista asiakkaille.

Palvelulla voidaan tarkoittaa yksinkertaisimmillaan kotisivuja. Halutessaan opiskelijat voivat myös lähteä toteuttamaan skaalautuvia palvelinratkaisuja, vaikka moninpelin tarpeisiin. Perinteinen teollisuus hyötyy robotisaatiosta ja robottien tuottamasta tiedosta. Sekin tieto tulee kerätä keskitetysti talteen jatkoanalysointia varten.

”Tarjoamme koulutusta myös datan louhinnan perusteisiin yhteistyössä CSC:n kanssa. Pienen ammattikorkeakoulun tulee tehdä tiivistä asiantuntijayhteistyötä alan toimijoiden kanssa, jotta voimme tarjota opiskelijoillemme ajantasaisimman tiedon. Pelkästään omalla henkilökunnalla se ei olisi mahdollista”, Tolonen kertoo.

”Tietoliikenne on elintärkeä osa korkealaatuisen konesaliympäristön toimintaa. Onkin hienoa, että Kajaanin ammattikorkeakoulun opetuksessa hyödynnetään mahdollisimman todenmukaista verkkoratkaisua. Tuemme mielellämme korkeakouluja tarjoamalla Funet-verkon yhteyksiä tällaiseen käyttöön”, kertoo Funet-verkon kehityspäällikkö Teemu Kiviniemi.

 

Lisätietoja:

Joona Tolonen, lehtori
Kajaanin ammattikorkeakoulu
p. 044 7101 516, joona.tolonen(at)kamk.fi

Teemu Kiviniemi, kehityspäällikkö
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
p. 050 3819 528, teemu.kiviniemi(at)csc.fi

 

Lisätietoa:
- Datacenter-ratkaisuissa vuosittain 20 opiskelijaa.
- Opiskelija-konesalissa IBM:n ja Dellin palvelinratkaisuja, jotka ovat identtisiä monen Kainuun alueen toimijoiden ratkaisujen kanssa.
- CSC:n kanssa yhteistyötä niin teknologian kuin osaamisen saralla.
- Lisäksi koulutusyhteistyötä mm. Microsoftin, Red Hatin ja VMwaren kanssa.
- Lisätietoa osoitteessa http://kajakdc.fi ja http://www.kajakgamedev.fi.
- 360-video konesalistamme saatavilla osoitteessa http://kajakdc.fi/koulutus.