Etusivu / fi / KAMK / Ajankohtaista / Virtuaalivalmentaja terveyden ja hyvinvoinnin ammattilaisille

Uutisarkisto

Virtuaalivalmentaja terveyden ja hyvinvoinnin ammattilaisille

25.11.2016 9.45

Kainuulainen tutkimus pohjana uuden innovatiivisen hyvinvoinnin seurantamenetelmän kehittämisessä

Liikkumattomuus maksaa suomalaiselle terveydenhuollolle vuosittain noin kaksi miljardia euroa. Vain noin 11 % 15–64 -vuotiaista suomalaisista liikkuu suositusten mukaisesti, kun taas 16 % ei harrasta minkäänlaista kuntoa ylläpitävää liikuntaa. Uusia ratkaisuja, kuten terveyttä edistäviä sovelluksia, kaivataan nopeasti osaksi terveydenhuollon palveluja.

Lokakuussa 2016 käynnistyneessä Virtuaalivalmentaja-hankkeessa luodaan uusia kansainvälisen liiketoimintapotentiaalin omaavia, hyvinvointia seuraavia menetelmiä terveys- ja hyvinvointisektorille. Hankkeessa kehitetään toimintakyvyn arviointimenetelmä osaksi terveystarkastusta. Menetelmä perustuu dynaamisen tasapainon tutkimukseen. Toinen hankkeessa luotava tuote on biosensorimittausten lukulaite esimerkiksi syljen stressi- tai ravitsemushormonien mittaamiseen.

Hankkeessa kehitetyt menetelmät ja kerätty tutkimustieto luovat pohjaa uudelle innovatiiviselle terveydenhuollon ja hyvinvoinnin työkalulle - Virtuaalivalmentajalle (Coach4Health). Hanke toteutetaan Jyväskylän yliopiston, Oulun yliopiston, Kajaanin ammattikorkeakoulun, VTT-MIKES:n ja CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy:n yhteistyönä.

Virtuaalivalmentaja-konseptin muotoilussa huomioidaan työterveydenhuollon ja hyvinvointimatkailun tarpeet. Työterveyspalveluiden osalta tähdätään terveystarkastusten uudistamiseen ottamaan huomioon henkilön fyysisen toimintakyvyn tärkeiden fysiologisten mittausten lisäksi. Työ tähtää mm. loukkaantumisten ennaltaehkäisyyn aloilla, joissa tarvitaan hyviä fyysisiä ominaisuuksia. Biosensorimittaukset taas mahdollistavat itsenäisen hyvinvoinnin tilan seurannan ja kotiterveydenhuollon paremman mahdollistamisen sekä uusien hyvinvointipalveluiden kehittämisen.

Hankkeessa demonstroitava Virtuaalivalmentaja voi tulevaisuudessa toimia monistettavana palvelumallina.

Innovaatiokeskus Tekes on myöntänyt hankkeelle rahoitusta 350 000 euroa. Hankkeella on yhteys Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 - Suomen rakennerahasto-ohjelmaan, jossa tavoitteena on uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 388 889 euroa. Hanke kestää 31.5.2018 saakka. Hankkeen yrityskumppaneita ja -rahoittajia ovat Tieto-Oskari Oy, Hur Labs Oy, Osuuskauppa Maakunta, Jovicare, Innokas Medical, Taukokangas Oy, Vuokatti Sport Test Oy, Yrjö ja Hanna -säätiö, Kuhmon Lääkäripalvelu, Laturi Corporation Oy.
 

Lisätietoa:
Projektipäällikkö Anni Hakkarainen
Jyväskylän yliopisto, Liikuntatieteellinen tiedekunta
 Vuokatin liikuntateknologian yksikkö
Puh: 040 777 3103, s-posti: anni.s.j.hakkarainen(@)jyu.fi